sindikat HPT-a prosvjedovao pred HUP-om tražeći kolektivni ugovor za zaštitare

Tridesetak članova Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija danas je prosvjedovalo pred sjedištem Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) tražeći početak pregovora o sklapanju prvog kolektivnog ugovora u zaštitarskoj djelatnosti.

Predsjednik sindikata Jadranko Vehar novinarima je kao razlog prosvjeda naveo učestalo odbijanje HUP-a da otpočne pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora u zaštitarstvu, najavivši da će njegov sindikat, ako pregovori ne počnu do 1. travnja a prvi kolektivni ugovor ne bude potpisan početkom ljeta, organizirati prosvjede i prvi štrajk u zaštitarskoj djelatnosti.

"Želimo prisiliti HUP da nam pošalje svoje predstavnike za zaštitarstvo kako bi pokušali definirati sve odrednice bitne za sklapanje kolektivnog ugovora. Nadamo se da HUP nije samo paravan za ekshibicionizam pojedinaca, odnosno direktora velikih tvrtki koji se nisu mogli politički profilirati", rekao je.

Optužio je većinu poslodavaca da sprječavaju organiziranje sindikata u svojim tvrtkama, posebno u Sokol Mariću i Zagreb Štit Vrbancu. Vehar tvrdi da je Sokol Marić uputio dopis svojim radnicima sa zahtjevom da se ne uključuju u njegov sindikat, dok Zagreb Štit Vrbanc odbija primati pošiljke s pristupnicama sindikata.

Izvijestio je da su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo rada, gospodarstva i poduzetništva iskazali spremnost na pregovore o sklapanju jednog kolektivnog ugovora, čija bi se primjena proširila na sva ostala zaštitarska društva. Također je poslao zahtjev MUP-u za početkom pregovora u AKD Zaštiti, tvrtki u njihovu vlasništvu, u svrhu sklapanja kolektivnog ugovora koji će stvoriti ravnotežu na tržištu zaštitarstva i omogućiti većini društava da ostanu na tržištu.

"Jedini koji ne čuje naš poziv na socijalni dijalog je HUP", rekao je Vehar zatraživši od sindikalnih središnjica da definiraju status HUP-a koji ne ispunjava kriterije funkcioniranja kao socijalni partner.

Agenciji za kontrolu tržišnog natjecanja zamjera nedostatak volje da riješi pitanje rušenja cijena u zaštitarstvu, jer je cijena rada danas gotovo upola niža nego prije dvije godine - pala je na četiri kune po satu pa je, primjerice, jedan zaštitar za 220 odrađenih sati dobio plaću od 960 kuna.

(Hina) xtr ymd

Pročitajte više