Sindikat metalaca: radnici će sami početi naplaćivati potraživanja

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) upozorio je danas da sadašnje stanje u metalskoj industriji "može izazvati revoluciju" i navesti radnike da sami počnu naplaćivati svoja potraživanja.

Tko nadzire zakonitost tržišne utakmice, isplatu plaća, rad na crno i ispunjavanje ugovora u metalskoj industriji, upitao je predsjednik SMH-a Ivo Marjanović na konferenciji za novinare.

Za loše stanje krive su sve tri vlasti - Hrvatski sabor jer nije htio donijeti zakon kojim bi se spriječila zastara kriminala u pretvorbi, sudstvo jer ne obavlja svoj posao pa nijedan tajkun nije završio u zatvoru, te Vlada jer ne kontrolira što se radi u privatiziranim tvrtkama, rekao je Marjanović.

Metalska je industrija od 90.-tih, kada je zapošljavala 180.000 radnika, do danas izgubila dvije trećine zaposlenih, a upravo traje treća faza "oslobađanja" metalskih poduzeća od radnika.

Scenarij je uglavnom isti - privatizirana tvrtka ima vrijedne nekretnine i atraktivnu lokaciju, daleko vrijednije od plaćene cijene, a program razvoja je lažan jer vlasnika ne zanima razvoj proizvodnje već prodaja nekretnina.

Tvrtka je stalno u krizi, plaće kasne, rade se popisi viškova zaposlenih i prijeti otkazima, a na kraju poslodavac seli tvrtku s atraktivne lokacije, često u drugo mjesto, nudeći radnicima da idu tamo raditi ili će dobiti otkaz, kazao je Marjanović.

Kao primjer je naveo Tvornicu za proizvodnju strojeva za obradu drveta "Bratstvo" koja je došla u vlasništvo farmaceutske tvrtke "Oktal Pharm".

"Bratstvo", nekad proizvođač vrhunskih strojeva za obradu drveta koji su dobivali priznanja u Njemačkoj, prije rata je imalo 430 radnika, nakon pretvorbe 174 zaposlenih, a danas, nakon što je otišlo u stečaj, ostalo je još tridesetak ljudi koji će raditi do najavljene likvidacije poduzeća.

Još je gori slučaj Tvornice električnih žarulja (TEŽ), jedine tvrtke takve vrste u Hrvatskoj, koju je kupilo i upropastilo Pogrebno društvo iz Zagreba, rekao je regionalni povjerenik SMH-a Josip Juričić.

Prije pretvorbe u TEŽ-u je radilo 1.350 radnika, a danas ih je ostalo 105 od kojih 45 pod otkaznim rokom. Nakon isteka toga roka otkaz će dobiti i svi ostali radnici, a TEŽ će prestati postojati jer "što će grobaru svjetlo", kazao je Juričić.

Na sličan je način uništen i jedini hrvatski proizvođač baterija tvrtka "Croatia baterije", čiji je vlasnik bivši predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i savjetnik Predsjednika Republike Branko Roglić.

Baterijski program u "Croatia baterijama" odavno je ugašen, broj radnika s 860 je smanjen na 275, a do rujna u tvrtki će ostati još samo pedesetak zaposlenih, kaže Juričić.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više