Sindikat: Minimalni troškovi života u Zagrebu najesen bi mogli dostići 6.000 kuna

TROŠKOVI života u Zagrebu najesen bi mogli znatno porasti, tako da bi sindikalna košarica minimalnih troškova četveročlane obitelji mogla dostići 6.000 kuna, upozorio je danas glavni zagrebački sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović.

Cijene odijevanja, higijene i prijevoza se ne mijenjaju, ali prehrana i pogotovo stanovanje sve su skuplji, pa bi košarica nakon ljeta mogla poskupjeti 10 do 15 posto, rekao je Gašparović na konferenciji za novinare.

Ove godine nije bilo hladne zime niti suše, a cijene na zelenoj tržnici ipak rastu, dok su komunalne usluge kolektivnim ugovorom s Gradom privremeno zamrznute, no vidjet ćemo što će biti nakon izbora, kazao je Gašparović.

On drži da benzin ne bi trebao biti toliko skup jer Hrvatska trećinu potreba za naftom pokriva iz vlastitih izvora, no MOL, koji je suvlasnik Ine, lani je zabilježio gubitke u Mađarskoj pa ih kompenzira na hrvatskom tržištu.

Gašparović je upozorio i na usporavanje trenda novog zapošljavanja, jer se u travnju ove godine zaposlilo 22 posto manje osoba od travnja prošle godine, dok je u prvom kvartalu zabilježeno ukupno 18 posto manje novozaposlenih.

Pri tome su u najgorem položaju osobe starije od 45 godina, čije su šanse na tržištu rada minimalne.

Usporavanje novog zapošljavanja povezano je s rastom unutarnjih dugova, za što je najveći krivac državni sektor, a to najviše pogađa male tvrtke koje su u svim tranzicijskim zemljama glavni nositelji gospodarskih aktivnosti.

"Ulazimo u krizu, a ako vlast na gradskoj i državnoj razini ne bude hitno djelovala, jesen neće biti dobra", ustvrdio je Gašparović.

On smatra da bi vlast trebala donijeti hitne mjere za zapošljavanje starijih radnika, liberalizirati mogućnost otvaranja malih tvrtki i natjerati državne tvrtke i fondove da redovito plaćaju svoje obveze.

Osim toga, Vlada može intervenirati kod cijene benzina određujući najvišu granicu za povećanje cijene.

Pročitajte više