PUT RAVNATELJA U NEW YORK

Sindikat o putu ravnatelja u NY: Prešli su Atlantik da vide jednu školu i uredić

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Mislav Pislak/Index

SINDIKATI školstva prvi put su se oglasili o putovanju ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u New York. Na Indexov upit kako komentiraju stručno usavršavanje ravnatelja na kojem su posjetili samo jednu školu i odjel za školstvo, dok su ostatak vremena išli u shopping u New Jersey, na krstarenje, misu, večere, iz Sindikata Preporod je stigao oštar odgovor.

>>Ravnatelji i djelatnice županije spavaju u hotelu na Times Squareu. Na naš račun

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, za Index je rekao kako postoji niz razina problema s putovanjem ravnatelja u New York. Posebno je istaknuo kako je jasno da se ovdje ne radi ni o kakvom stručnom usavršavanju, već o klasičnom turističkom putovanju pod izlikom stručne ekskurzije.

Stipić: Trebalo je prijeći preko Atlantika da se vidi jedna škola i nekakav uredić

"Prvo moram reći da me jako iznenadio sadržaj njihovog programa puta. Treba prijeći preko Atlantika da se vidi jedna škola i nekakav uredić, pogotovo jer znamo kakvih sve sadržaja ima. S nevjericom sam sve pratio. To mi se činilo kao prazan program, to je izgledalo kao turističko putovanje pod egidom stručne ekskurzije. U svakom slučaju, u samom programu nevidljivo je ikakvo stručno usavršavanje. Samo par sati su proveli u obilasku jedne škole. Kao prvo, promašili su debelo stvar, nije mi jasno tko je radio program, izgleda da ga je radila turistička agencija. To je prva razina problema", rekao je Stipić.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na krstarenje i misu

Druga je razina problema što se, ističe, radilo o jako značajnom trošku. Smatra kako se taj put nije iskomunicirao sa svima s kojima se trebao iskomunicirati

"Budući da se radi o ravnatelju škole, tu je trebalo biti upoznato i Nastavničko vijeće, to nije svakodnevni trošak u funkcioniranju škole. Stručno usavršavanje nastavnika je gotovo iščezlo uz obrazloženje da nema novca. Treća razina problema je ta udruga ravnatelja. Način na koji su se ponijeli je neshvatljiv. Netko je iz Ministarstva nazvao pa su oni otkazali put. To samo pokazuje da je problematičan utjecaj te udruge na članove. Ako su nešto organizirali, trebali su iza toga stati. Pomalo sam razočaran ponašanjem te udruge, zakazali su u dijelu sastavljanja programa i na kraju nisu čvrsto stali iza svoje odluke o putu", rekao je Stipić.

"Ravnatelj učitelja ne pusti na stručno usavršavanje iz Križevaca u Zagreb"

Također navodi kako bi ravnatelji morali znati i imati mjeru.

"U situaciji kad ravnatelj mora objašnjavati učitelju da ga ne može poslati na usavršavanje iz Križevaca u Zagreb, to je baš pitanje mjere. Mislim da treba imati mjeru u odabiru destinacije, da se treba voditi logikom da se na usavršavanje, ono pravo, treba ići u bliže destinacije, a u dalje destinacije kad bude više novca za obrazovanje", rekao je Stipić.

Što se tiče plaćanja njihovog puta sredstvima škole, kaže kako se stručna usavršavanja inače financiraju iz školskih sredstava.

>>Ravnatelji usred nastave otišli na godišnji u New York. Imaju šest tjedana godišnjeg

"Oko toga nema dvojbe. Nažalost, mnogi učitelji plaćaju svoje stručno usavršavanje, no ovo u New Yorku, kako sam već rekao, nije bilo stručno usavršavanje. Sad ne znam kako su to oni predstavili na školskom odboru. Sigurno nitko nije rekao: 'Idem u New York u shopping.' Ovdje se zavaralo i obmanulo članove školskog odbora, jer oni ne bi digli ruke za to da se ide na turističko putovanje. Oni su im obrazložili da idu na stručno putovanje, e sad jedino ako im se iz udruge govorilo da će biti sadržaja kojeg nije bilo. I još nešto, osim što su uzeli novac, uz to su otišli i na godišnji. Pa kakav je to godišnji odmor u veljači, to ne postoji u školama. To je očito odgovor na nešto", zaključio je Stipić.

"Ovakvih slučajeva ima još"

U Sindikatu hrvatskih učitelja rekli su da se ovdje postavlja pitanje koliko je kvalitetnih edukacija moglo doista biti provedeno za taj novac.

"Što se tiče putovanja ravnatelja u New York, ovdje je riječ o vječitom problemu netransparentnosti trošenja sredstava u školama za određene povlaštene skupine. Naime, iako mnoge škole još dandanas nemaju osnovnih sredstava za rad, očito novac troše u druge svrhe, za koje neki ravnatelji i osnivači očito drže da su potrebnije", rekla je za Index Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Navodi kako se, nažalost, tek u trenu kad netransparentno postupanje izađe u medije, krivnja prebacuje s jedne na drugu osobu, iako je, kaže, Zakon o fiskalnoj odgovornosti prilično jasan po tom pitanju.  

"Nakon svega toga postavlja se pitanje koliko je kvalitetnih edukacija moglo doista biti provedeno za taj novac jer ostaje činjenica da edukacije za zaposlenike kronično nedostaju, a osim za učitelje i stručne suradnike, edukacije su prijeko potrebne i pomoćnicima u nastavi o čijem radu ovisi budućnost mnoge djece, koja bez takve pomoći neće moći obavljati zadaće vezane uz pohađanje škole", istaknula je Tuškan.

Također dodaje kako ovakvih slučajeva vjerojatno postoji mnogo, no da je dodatni problem nepostojanje mehanizma kontrole osnivača, s "izlikom" autonomije i decentralizacije, koji također mogu utjecati ne samo na trošenje novca već i na odabir osoba koje će biti zaposlene.

"Ravnatelji i osnivači zapošljavaju svoje ljude po školama"

"Tako neki od osnivača, kad je riječ o raspoređivanju zaposlenika u produženi boravak, te zaposlenike odbijaju rasporediti te u dogovoru s pojedinim ravnateljima, koji ne prijavljuju potrebu i prestanak potrebe za zaposlenicima, zapošljavaju svoje ljude. Dakle, posao i edukacije dostupni su za podobne, što bi bio manji problem kada bi se ti ljudi doista i educirali", istaknula je Tuškan.

Zvali smo i predsjednika Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca, no on nam se nije javljao na poziv.

>>Imamo dokumente: Pogledajte kako se ravnatelji izvlače radi puta u New York

Podsjetimo, nakon što su Index Istrage otkrile da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala sedmodnevni put ravnatelja u New York na "stručno usavršavanje", a da je većini ravnatelja put plaćen iz sredstava škole, Udruga je odmah otkazala putovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potom je zatražilo očitovanje od svih ravnatelja kako je put plaćen. Tek nakon što su Index Istrage razotkrile aferu, neki ravnatelji su odlučili vratiti novac školi.

Pročitajte više