Ravnatelji i djelatnice županije spavaju u hotelu na Times Squareu. Na naš račun

Ravnatelji i djelatnice županije spavaju u hotelu na Times Squareu. Na naš račun
Na fotografiji Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Foto: Index

I DOK je 12 ravnatelja odustalo od New Yorka nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati", u New York je ipak otputovalo sedam ravnatelja škola i učeničkih domova, dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije, kao i pomoćnica ravnatelja iz Agencije za strukovno obrazovanje. Neki od njih nedjelju su proveli na misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, što im je bilo predviđeno po programu putovanja koji smo već objavili, a Index ih je snimio u crkvi.

>>Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih

Tako su na hrvatskoj misi koja je održana jučer u 11 sati u toj župi bile Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova. Nakon mise su snimale crkvu i malo porazgovarale s hrvatskim franjevcima, što je također bilo predviđeno programom.

Osim toga, Index je snimio i hotel Sheraton u kojem su odsjele zajedno s ostatkom grupe. Ovaj je hotel smješten u najstrožem centru grada kod Times Squarea. Riječ je o glavnom njujorškom trgu, u svijetu poznatom po tome što se ondje organiziraju dočeci Nove godine.

Ravnatelji su put platili iz "općih sredstava škole", kako smo doznali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je pročelnici i njenoj kolegici put platila županija, a uzele su i dnevnice, što nam je jedna od njih potvrdila. Noć u hotelu Sheraton stoji od 175 dolara na više (oko 1200 kuna na više).

Put i dnevnice im plaća županija

Index je, podsjetimo, prije tjedan dana razgovarao s Katarinom Krešo, voditeljicom Odsjeka za financiranje školskih ustanova koja nam je rekla da im županija plaća put.

"Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put", rekla nam je Krešo. Kad smo je pitali koja je svrha njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla nam je da se za to pitanje obratimo njenoj šefici Sandri Filipović koje, pak, nije bilo na poslu, a na upit mailom nam još nije odgovorila.

Neki ravnatelji su se počeli pravdati da plan putovanja koji je Index objavio nije isti kao onaj koji imaju oni, stoga su Index Istrage u petak objavile mail koji je iz agencije 14 you Travel poslan na adrese svih ravnatelja škola i učeničkih domova te svih ostalih koji su trebali ići na putovanje u New York, gdje su trebali posjetiti samo jednu školu i Department od Education (ukupno 5 sati u jednom danu), dok su ostali dani predviđeni za shopping izlet u New Jersey, krstarenje, misu i druženje s hrvatskim franjevcima.

>>Objavljujemo mail koji je agencija poslala ravnateljima: "Plaćanje preko škole"

Mail im je poslan 24. siječnja 2020., samo 3 tjedna prije putovanja. Naslov maila je "Završna obavijest za putovanje u New York".

U tom mailu je i itinerar i sadržaj ponude fakultativnih izleta. Naime, dio ravnatelja s kojima smo razgovarali rekao je da su izlete sami platili, a nekima je platila škola. Istovremeno, agencija je u ponudi izleta navela "plaćanje virmanskim putem preko škole".

Naime, agencija 14 you Travel poslala im je 24. siječnja 2020. i ponudu fakultativnih doplata za put u New York, među kojima su odlazak na shopping izlet u New Jersey, krstarenje Best of NYC i zajednička večera u restoranu u blizini hotela.

Plaćanje izleta preko škole

U ponudi stoji: "Fakultativne doplate molimo prijaviti do 30. siječnja 2020. do 15 sati kako bi bili u mogućnosti organizirati i rezervirati dodatne usluge. Prijava je obvezujuća na plaćanje programa, s obzirom da će organizator naručiti ove dodatne usluge prije putovanja te izvršiti uplatu istih. Plaćanje je virmanskim putem preko škole (e-račun, na kojem će biti navedene dodatne usluge tijekom studijskog putovanja u New York). Molimo označiti svoj izbor, ili putem maila napisati za koji program ste zainteresirani (1, 2 ili 3), te koji način plaćanja birate za ove dodatne programe."

Podsjetimo kako je ukupno sedmero ravnatelja (škola i učeničkih domova) otputovalo u Ameriku, dok je njih dvanaestero odustalo od puta nakon otkrića Index Istraga da idu na račun škola, a da će se najmanje "stručno usavršavati".

>>Doznajemo: U New York na račun škola otišlo sedmero ravnatelja, 12 odustalo

Izvor iz Ministarstva nam je kazao da su ravnatelji u očitovanju naveli da put plaćaju iz općih sredstava škole.

"Kratki sukus je sljedeći: 12 ravnatelja navelo je da odustaju od putovanja, 7 ravnatelja je otišlo na putovanje. Ravnatelji, koji nisu odustali od putovanja, navode da će u razdoblju od 13. do 19. veljače koristiti dane godišnjeg odmora. Ministarstvo je zatražilo dodatna očitovanja vezana uz financiranje putovanja te ćemo vam na upit odgovoriti čim budemo imali cjelovitu informaciju", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Put od 13.000 do 18.000 kuna

Inače, sedmodnevno putovanje u New York s kojeg se vraćaju u srijedu košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i pet noćenja s doručkom u hotelu. Izleti se dodatno naplaćuju, kao i američka viza.

Podsjetimo, nakon otkrića Index Istraga da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala putovanje za ravnatelje u New York, Udruga je naprasno otkazala putovanje.

Prije nego što je Udruga otkazala put, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak od ravnatelja je zatražila hitno očitovanje jer smo objavili da dijelu ravnatelja ovaj put u New York plaća škola.

>>Nakon otkrića Index istraga, otkazan je put ravnatelja škola u New York

Nakon što je ministrica od njih zatražila očitovanje, Udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput predsjednice Udruge Suzane Hitrec, tvrdili da su sami iz svog džepa platili put. Stoga ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su put platili iz svog džepa. Također ostaje nejasno zašto su neki ravnatelji uzeli godišnji odmor za službeno putovanje na stručno usavršavanje, kako su predstavili ovo putovanje.

Dosta je tu nejasnoća na koja tek trebamo dobiti odgovore, a objavit ćemo ih kad Ministarstvo dobije dodatno pojašnjenje od ravnatelja.

Za kraj se također podsjetimo i na riječi ravnatelja od prije točno tjedan dana.

Iako neki nisu išli, škola je potrošila novac

>> Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York.  Idu na krstarenje i misu

Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak koji je odustao od puta, rekao nam je da mu je put platila škola, a iako je odustao, agencija ne vraća novac tako da je škola ipak potrošila novac.

"Putovanje financiramo kroz opće prihode iz sredstva škole kao stručno usavršenje. Što se dnevnica tiče, nemam potraživanja od škole, moram i ja nešto uložiti", kazao nam je prošlog tjedna Dujmić dok je još bilo u planu da otputuje.

Osim njega, i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović rekao je da mu škola plaća stručno usavršavanje.

"Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je prošlog tjedna Malović za Index Istrage, dok je još smatrao da će otputovati.

No nakon što je Udruga hrvatskih ravnatelja otkazala put, opet smo nazvali Malovića i tad nam je ljutito poručio da s Indexom više ne razgovara.

>> Nazvali smo ravnatelje koji nisu otišli u New York: "S Indexom ne razgovaram"

Podsjetimo i kako je ravnateljica Gimnazije Požega Vesna Vlašić rekla da je dio novca uzela od donacija koje je dobila škola.

"Dio sam platila sama, a za dio sam si našla sponzora. Odnosno, u protekloj godini sam priskrbila puno novca izvan proračuna škole, bilo je puno donacija koje sam priskrbila školi tako da iz tog dijela plaćam dio puta, a sve dodatne izlete plaćam sama. Dnevnice neću uzeti, odnosno možda ću uzeti pola dnevnica jer je to ipak službeno putovanje. U ovom trenu nisam sigurna", rekla nam je Vesna Vlašić prošlog ponedjeljka, a budući da nam se kasnije više nije javljala na pozive, ne znamo je li i ona otputovala.

I Ljubica Banović, ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak iz Zagreba, rekla nam je da joj Dom plaća put i dnevnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara