Sindikat pirotehničara: Novoj vladi mjesec dana da poboljša status pirotehničara

SINDIKAT zaposlenih na poslovima razminiranja dat će novoj Vladi mjesec dana da osigura bolji status pirotehničarima ili će razminiranje u Hrvatskoj stati, najavio je danas predsjednik sindikata Dražen Kiš.

Pirotehničari Zvonko Bjelokapić i Ilija Barbarić, koji su stradali u zadnjih tjedan dana čisteći minska polja, potaknuli su sindikat na novi način borbe za prava oko 560 hrvatskih pirotehničara.

Sindikalci će u petak posjetiti ministarstva rada, graditeljstva i poljoprivrede i tražiti novac za svoje stradale kolege koji će inače, zbog Vladine nebrige, primati "crkavicu" od 1.500 kuna.

Novoj Vladi nećemo dozvoliti da se prema našim problemima odnosi kao dosadašnja, koja u četiri godine nije uspjela napraviti pošteni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju i uputiti ga u saborsku proceduru, kazao je Kiš na konferenciji za novinare.

Zbog takva Vladina odnosa, posljednjih je mjeseci došlo do naglog rušenja cijene rada na poslovima razminiranja, pa su plaće pirotehničara drastično pale, na iznose između 5.000 i 6.000 kuna.

Najveća tvrtka AKD Mungos, koja zapošljava 140 pirotehničara, morat će prepoloviti bruto plaće od 14.000 kuna da bi opstala u konkurenciji sa znatno jeftinijim privatnim tvrtkama za razminiranje, rečeno je na konferenciji.

Pirotehničari su najviše ogorčeni na ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, ujedno predsjednika Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje, jer nije želio proširiti važenje kolektivnih ugovora koji su sklopljeni u tri tvrtke na sve zaposlene u razminiranju, pa je time omogućio jeftinijim tvrtkama obaranje cijene rada.

"S obzirom na njegovo ponašanje, možda Vidovića plaća netko iz tih privatnih tvrtki", rekla je Nada Ušurić, jedina žena u Hrvatskoj koja radi u minskim poljima.

Vlada bi trebala hitno donijeti Zakon o humanitarnom razminiranju, te zajedno s poslodavcima i sindikatima utvrditi zaštitnu cijenu rada, na temelju koje bi se dogovorio Granski kolektivni ugovor za pirotehničare, naglašava predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Najniža cijena lani je iznosila 12 kuna po četvornom metru razminiranog prostora, da bi ove godine pala na 5,6 kuna po metru. Mučnjak drži da bi trebalo utvrditi najmanje devet kuna po četvornom metru kako bi se plaće mogle povećati, a poslodavcima isplatilo baviti razminiranjem.

Pročitajte više