Sindikat podržao policajce u sprječavanju bijega pljačkaša pošte

SINDIKAT policije Hrvatske pohvalio je danas hrabrost i odlučnost policajaca koji su jučer u potjeri u Zagrebu ubili dvojicu pljačkaša pošte.

Pljačkaši su ubijeni u naselju Sveta Klara nakon što su zapucali na policajce i jednoga ranili u ruku.

Predsjednik sindikata Dubravko Jagić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je tim događajem upućena jasna poruka svim kriminalcima da dvaput razmisle prije nego što zapucaju na policajce.

"Iako nam je žao svakog izgubljenog života, ne mislimo žaliti one koji za život misle zarađivati pljačkama i koji se ne ustručavaju upotrijebiti oružje jer moraju biti svijesni da će policija uzvratiti", kazao je Jagić.

U SPH-u smatraju da policajci trebaju jednako postupiti u svim situacijama u kojima su im ugroženi životi i upotrijebiti oružje radi spašavanja svog života i života građana.

"Ne možemo imati policiju koja će se obračunavati s kriminalom bez da nitko od kriminalaca ne strada i ako država i građani žele policiju koja će se uspješno nositi s kriminalom moraju biti spremni da će biti ubijenih kriminalaca", kazao je Jagić.

Čelnik sindikata drži da je savim razumljivo odobravanje uporabe oružja od strane policajaca kad je to u skladu sa zakonskim ovlastima, posebice zato što se, kako kažu, u pljačke više ne kreće s noževima i plastičnim pištoljima, nego teškim naoružanjem kojeg se kriminalci ne libe upotrijebiti.

U sindikatu dodaju da su dosad samo ginuli policajci, a veliki ih je broj ranjen, te da im je u posljednjih nekoliko godina poznat tek jedan slučaj ubijanja pljačkaša i to 1998.


U SPH-u kažu da se zauzimaju za što brže izmjene Zakona o policiji i Kaznenog zakona kako bi policajci mogli još bolje primjenjivati svoje ovlasti.

Građani se mogu pouzdati u policiju

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a ocijenio je da jučerašnja policijska akcija u kojoj su ubijena dvojica pljačkaša pošte u Zagrebu pokazuje da se građani mogu pouzdati u policiju.

Spomenuti događaj jasno pokazuje građanima da se mogu pouzdati jer policija radi, ima znanja i hrabrosti zaštititi život i imovinu svakog od njih, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikalci podupiru policajce koji su jučer u potjeri ubili dvojicu pljačkaša a istodobno žele brz oporavak policajcu kojega su pljačkaši ranili u ruku.

"Nismo za to da policija ubija ljude jer mora štititi živote, ali u ovakvim situacijama policajci nemaju izbora", ističe sindikat koji smatra da bi se broj razbojstava smanjio kada bi se počinitelje sankcioniralo visokim kaznama od osam do 12 godina zatvora.

Podsjećaju da su dvojica ubijenih pljačkaša pošte recidivisti koji su prijavljeni za više desetina kaznenih djela za koje nema pravomoćnih presuda.

"Obzirom da nisu na izdržavanju zatvorske kazne, znači li to da su ih policajci lažno ili bez dokaza prijavili", pitaju se sindikalci upozoravajući kako je krajnje vrijeme da se tijela progona ujedine te osiguraju brzo procesuiranje počinitelja i strogo kažnjavanje.

Foto: Arhiva

Pročitajte više