Sindikat pokrenuo peticiju protiv prodaje dionica HT-a Deutsche Telekomu

REPUBLIČKI sindikat radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija pokrenuo je danas potpisivanje peticije kojom od Vlade traže da se preostale dionice Hrvatskih telekomunikacija (HT) ne prodaju Deutsche telekomu (DT) koji je već suvlasnik HT-a, već da se prodaju hrvatskim građanima.

Predsjednik sindikata Jadranko Vehar rekao je novinarima da bi 35 posto dionica HT-a trebalo povoljno prodati građanima koji su godinama svojim materijalnim sredstvima ulagali u razvoj HT-a, kao i onima koji nisu sudjelovali u privatizaciji poduzeća, a posebno državnim službenicima, vojnicima, policajcima, te zdravstvenim i prosvjetnim djelatnicima. Također bi dionice HT-a bile namijenjene umirovljenicima kao povrat duga, smatra Vehar.

Veharov sindikat ne pristaje niti da se iz naziva HT-a izbriše "Hrvatski" jer bi time tvrtka izgubila nacionalni identitet.

Potpisivanje peticije organizira se u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku a tijekom prijepodneva potpisalo ju je oko sedam tisuća građana. Slijedećeg tjedna organizirat će se potpisivanje i u drugim hrvatskim gradovima.

Cilj je prikupiti sto tisuća potpisa koje ćemo predati premijeru Sanaderu, a posebno nas ohrabruje što je peticiju potpisalo 5.328 radnika HT-a, što je oko 70 posto zaposlenih, rekao je Vehar.

Drugi sindikat koji djeluje u HT-u, Hrvatski sindikat telekomunikacija oglasio se danas priopćenjem u kojem se ne slaže sa zahtjevom da se preostale dionice prodaju građanima, već traži da to pravo trebaju dobiti radnici HT-a, kako bi time imali mogućnost kupnje kontrolnog paketa dionica.

Na taj način radnici HT-a mogli bi utjecati na najvažnije odluke o sudbini HT-a i zaštiti radno-socijalna prava zaposlenih, te ostvariti pravo na dionice u vrijednosti od 10.000 eura, sukladno Zakonu o pretvorbi iz 1991. godine.

Sredstva od prodaje dionica HT-a trebalo bi koristiti za njegovu modernizaciju i borbu s dolazećom konkurencijom, a ne za pokrivanje proračunskog deficita, ističe taj sindikat.

Pročitajte više