Policajci u 4 ujutro vani rade bez jakni: "Situacija je katastrofalna, na što Božinović troši milijune od poreza?"

Foto: FaH/Index/Sindikat policijskih službenika

IZ SINDIKATA policijskih službenika ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću upućen je dopis u kojem je upozoren da policajci rade u staroj i nekvalitetnoj opremi, a mnogi od njih hladnije i kišne dane su dočekali bez odgovarajuće jakne i kišnog kompleta.

>> Katastrofalno stanje u policiji: Nemaju zimske jakne, remen za oružje vežu žicom

"Problem odora je katastrofa, no nije samo stvar odora. Nevjerojatno je da MUP ne može nabaviti jakne. Policijski službenici koji su ove godine počeli raditi (radi se o onima koji su počeli raditi 6. ožujka, 10. srpnja i 1. rujna 2017. op.a.) nisu dobili jakne. Oni rade noćne smjene, a po noći je hladno, kako da onda odrade posao?", kazao je za Index Mario Puškarić, predsjednik sindikata.

"Jakne im posuđuju starije kolege, imaju džempere, ali ti džemperi nisu dovoljni. I jutros je bilo hladno, a zamislite kako je biti vani ujutro u 4 sata, stajati na ulici ili biti na osiguranju", dodao je Puškarić.

Većina vježbenika nije dobila potrebnu opremu

Puškarić je napravio i istraživanje u svim policijskim upravama kako bi dobio podatke o tome gdje su primljeni vježbenici i koliko opreme su zadužili. Rezultati su poražavajući.

U dopisu koji je Sindikat 9. rujna uputio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, pitaju gdje se troše milijuni kuna poreznih obveznika u vrijeme dok policajci rade u starim i pokidanim jaknama, bez lisica, palica i oružja. Anketa je provedena na 100 od 530 policijskih službenika u svim policijskim upravama koji su primljeni ove godine u službu.


"Anketa je pokazala da situacija po pitanju zaduženja policijske odore i opreme ne da je dramatična, nego je totalno katastrofalna. Isto tako raspolažemo informacijama da policijski službenici koji su primljeni u službu 2016. godine također nemaju jakne kao niti druge dijelove odore i opreme koja im po Uredbi o izgledu odora policijskih službenika MUP-a pripada", stoji u dopisu koji je Sindikat policijskih djelatnika uputio ministru Božinoviću.

Sindikat zahtijeva da mladi policajci rade u civilu

"S obzirom na to da MUP nije osigurao niti jednom policijskom službeniku – vježbeniku koji je započeo rad ove godine, i to njih 530, zaduženje jakne, kao i velikoj većini kišni komplet, tj. nužne uvjete za zdravlje i sigurnost u službi te da su bez tih dijelova policijske odore policijski službenici – vježbenici izravno izloženi hladnoći i padalinama, čime im se ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost, zahtijevamo da navedeni policijski službenici rade u civilnoj odjeći ili u zatvorenim prostorima gdje neće biti izloženi padalinama i hladnoći do rješavanja nastale situacije", stoji u dopisu upućenom ministru Božinoviću.

Nije problem samo u policajcima koji su tek primljeni u službu

"Poslodavac je dužan osigurati policajcima nužnu opremu za rad. Danas pada kiša, a policajci nisu zadužili kišne komplete, pa ne mogu držati kišobrane dok rade?!", kazao je Puškarić. "Nemaju ni palica niti lisica, a nitko me ne može uvjeriti kako ih nema na skladištu. To je nebriga rukovodećeg kadra. I nije problem samo s mladim ljudima koji su tek primljeni, problem je u cijelom sustavu", kazao je Indexu Puškarić iz Sindikata policijskih službenika.

"Policajci ne mogu ništa zadužiti dok načelnik policijske postaje ne napiše dopis, potpiše ga i pošalje u centralno skladište. Ne mogu otići sami i uzeti si potrebne stvari, kao u vojsci", dodao je Puškarić.

Plaće nedovoljne za rad

"Problem je i plaća koja je mala, pogotovo vježbenicima. Imate situaciju da takav kolega ne dobije potrebnu odoru i opremu pa još uz to bude poslan u drugi grad, dobije smjene koje mu ne odgovaraju jer ima dodatne troškove za prijevoz, mora platiti podstanarstvo, a izvan je smjenskog sustava u kojima bi radio i noćne smjene pa da mu se podigne plaća barem malo. Uvjeti u kojima ti kolege rade su strašni", zaključio je Puškarić. Iz Sindikata policijskih djelatnika ne skrivaju kako je plaća policajca - vježbenika u Zagrebu 3600 kuna, uvećana za troškove prijevoza.

O navedenim problemima poslali smo i upit MUP-u, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više