Sindikat policije: Sindikat državnih službenika ponaša se populistički

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske (SPH) ustvrdio je danas da se Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), koji je pokrenuo štrajk pravosudnih službenika prije pet tjedana, ponaša populistički i kao da ostali državni službenici i namještenici ne rade za male plaće.

"Kao jedini sindikat koji je prisutan u svim dijelovima državne službe, prilikom izrade uredbi temeljem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, imamo obvezu upozoriti na populizam kao novu metodu sindikalnog djelovanja", stoji u priopćenju SPH-a koji aludira na Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

U štrajku pravosudnih službenika sudjeluje oko 5000 zaposlenih i traže 400 eura povećanja, a policijski sindikat ustvrdio je da se SDLSN ponaša "kao da ostali državni službenici i namještenici, njih preko 50.000, ne postoje i ne rade za male plaće".

"Bilo je dosta parcijalnih rješenja, ona su uzrok takvog stanja"

Upozoravaju i na "postojeće anomalije u sustavu koje jasno ukazuju da je dosta bilo parcijalnih rješenja jer su ona upravo i uzrok takvog stanja".

Tako primjerice administrativni referent - sudski zapisničar sa srednjom stručnom spremom ima 14.45 posto veći koeficijent za obračun plaće u odnosu na administrativnog i računovodstvenog referenta u ministarstvima.

Također, državni službenik administrativni referent - sudski zapisničar s deset godina staža, jednim djetetom i boravištem u Zagrebu zaradi 853 eura neto, a policijski službenik 870 eura, s tim da ima zaduženo vatreno oružje, radi "na cesti" i dužan je izložiti se opasnosti, kaže policijski sindikat.

"Plaće treba podići u cijeloj državnoj službi"

"Plaće treba podići u cijeloj državnoj službi, a ne samo u jednom njenom manjem dijelu", poručuje SPH ističući da je najniža plaća od 1000 eura u državnoj službi cilj tijekom nadolazećih pregovora s vladom.

Poručuju da neće pristati na ukidanje dodatka za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto te će predložiti i povratak naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika do maksimalnog neoporezivog iznosa od 66.37 eura mjesečno.

Pročitajte više