Sindikat poljoprivrede protiv izmjena ZOR-a, razmatra izlazak iz SSH

VELIKA većina članova Sindikata poljoprivrede, 97 posto od onih koji su izašli na referendum, izjasnila se protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), a zbog nezadovoljstva ponašanjem vodstva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u vezi izmjena ZOR-a Sindikat poljoprivrede uskoro će razmotriti mogućnost istupa iz te središnjice.

Na referendum je izašlo preko 28.000 članova Sindikata poljoprivrede, odnosno 72 posto, od kojih je 97 posto negativno ocijenilo rezultate pregovora o izmjenama ZOR-a, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Josip Pavić.

Sindikat poljoprivrede je samostalno organizirao i proveo referendum jer se ne slaže s afirmativnim stajalištem vodstva SSSH koje je učinilo sve da bi se prihvatile izmjene ZOR-a, istaknuo je Pavić.

Budući da je takvo ponašanje predsjednika SSSH Davora Jurića i većine sindikalnog vodstva "neodrživo i sramotno" Sindikat poljoprivrede uskoro će odlučiti hoće li i dalje ostati članom najveće hrvatske sindikalne središnjice.

"Iz sindikalnih podružnica dolazi snažan pritisak da preispitamo svoje članstvo u SSSH-u, pa ćemo o tome odlučiti na sjednici Glavnog odbora sazvanoj za 1. srpnja", rekao je Pavić.

Sindikat ne odustaje od borbe protiv izmjena ZOR-a pa će nastaviti lobirati među zastupnicima u Saboru i političkim strankama, a na dan rasprave o novom ZOR-u organizirat će prosvjed na Markovu trgu.

Nismo dovoljno iskoristili predizborno vrijeme za pritisak na stranke, a ako Sabor ipak usvoji izmjene ZOR-a, ostaje nam prostor za političku borbu uz prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a među građanima, dodao je Pavić.

Pročitajte više