Sindikat PPDIV o povlačenju natječaja za prodaju "Belja"

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) izrazio je danas čuđenje odlukom Vlade da suspendira natječaj za prodaju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" d.d. i ponovio kako je spreman na poduzimanje svih mjera industrijskih akcija za obranu toga poduzeća.

U priopćenju za javnost koordinacije sindikalnih povjerenika ove tvrtke navodi se kako odluka Vlade predstavlja "presedan" jer je "natječaj objavljen u tisku i interent stranici Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), pa je bio dostupan svim zainteresiranim stranama, koje se s pravom mogu pitati i sumnjati što se krije iza ovakve čudne odluke Vlade RH".

Odluku o povlačenju natječaja, objavljenog 28. lipnja, Vlada je donijela na svojoj zatvorenoj sjednici u srijedu, 30. lipnja.

PPDIV podsjeća da je još 14. lipnja, zbog zastoja u privatizaciji "Belja", zatražio hitan sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem i predsjednikom HFP-a Damirom Ostovićem, a da je, kako tvrde, "sastanak zakazan tek sada, kada je suspendiran natječaj, i to za idući tjedan, po najavi ministra Čobankovića, vjerojatno u utorak ili srijedu, prije sjednice Upravnog odbora HFP-a".

"Na sastanku očekujemo da nas se izvijesti o čemu se radi i koji je razlog za suspenziju natječaja, te postignuće dogovora u interesu radnika Belja i Baranje", navodi Sindikat .

Sindikat će na sastanku ponoviti svoja stajališta o očuvanju cjelovitog "Belja", izradi poslovnog plana i plana ulaganja za svaki pogon u poduzeću te preuzimanju svih radnika i svih prava i potraživanja iz kolektivnog ugovora, kaže se u priopćenju.

"Ako se ne postigne dogovor i ako osjetimo da se natječaj za nekoga namješta, izvijestit ćemo radnike i tada poduzeti sve mjere za obranu "Belja" uporabom svih vrsta industrijskih akcija: štrajkova, blokada i prosvjeda", kaže se u priopćenju Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske.

(Hina) xivuč yjn

Pročitajte više