Sindikat Preporod traži povećanje koeficijenta za učitelje, nastavnike i suradnike

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Školski sindikat Preporod zatražio je od Vlade da ključnim zanimanjima u obrazovanju kao što su učitelj, nastavnik i stručni suradnik podigne koeficijente s 1,97 na 2,17, a posebno da popravi položaj stručnim suradnicima u tridesetak posebnih ustanova čiji jer rad jako podcijenjen.

Na konferenciji za medije predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je da bi dizanje koeficijenata povećalo državne rashode za nekoliko desetaka milijuna eura godišnje, ali da brojnost članova obrazovnog sustava ne može biti nikakav argument protiv toga prava.

Najavili prosvjed

On je najavio za petak prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu pod sloganom: „reforma svih reformi – nedovoljan jedan“ za koji, kazao je, među članstvom vlada veliki interes. 

Tanja Biloglav iz Centra za autizam kazala je da uredba o koeficijentima „uopće ne pozna“ radna mjesta u posebnim ustanovama kao što su njegovatelj, radni terapeut itd. jer ona nisu ni navedena u tim dokumentima.

Ona predlaže donositelju uredbe da unese članak u kojem će biti navedena sva zanimanja u posebnim ustanovama kojih je u Hrvatskoj oko trideset, od kojih pola u Sindikatu Preporod.

Pitanje stručnih suradnika

Tanja Biloglav je također kazala da su takve ustanove ograničene u dodacima na plaće na 20 posto, što u nekim slučajevima nije dovoljno, te da će zbog toga biti problema s isplatama plaća suradnicima u takvim ustanovama.

Tanja Dejanović Šagadin iz Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" izrazila je bojazan da će loši dodaci na teške uvjete rada, koji su redom prisutni u takvim ustanovama, „pojesti“ povećanje koeficijenata.

Stručni suradnici u takvim ustanovama primaju dodatke na otežane uvjete rada, zbog niza poremećaja kod polaznika poput poremećaja ponašanja i drugih višestrukih teškoća, a ti se otežani uvjeti ne vide na plaćama, kazala je i naglasila da je važno da stručni suradnici dobiju jamstva da neće izgubiti na tim dodacima.

Stipić je kazao da je uočena pojava da neki ravnatelji nečlanovima sindikata osporavaju pravo iz kolektivnog ugovora sudjelovanja na prosvjedu u petak u Zagrebu i pozvao ih da to ne čine.

Pročitajte više