Sindikat prosvjeduje jer ga vlada nije izvijestila o projektu reforme državne uprave

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika uputio je danas prosvjed Vladi zbog toga što ih nije obavijestila o projektu reforme državne uprave, a koji bi Vlada trebala usvojiti nakon godišnjih odmora, o čemu su, kako ističu, saznali iz novina.

U prosvjedu se ističe, kako nekonzultiranje sindikata državnih službi pri izradi i donošenju jednog tako značajnog projekta, nije u duhu Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Njime je, podsjećaju, propisano da se prije donošenja odluka važnih za položaj državnih službenika i namještenika obavijesti sindikat.

Prijedlog (nacrt) reforme državne uprave, koji je izradilo radno tijelo Vlade, trebao bi u konačnici dovesti do izmjena konkretnih zakonskih i podzakonskih akata vezanih za uređenje državne uprave. Stoga je isključenje sindikata izigravanje socijalnog dijaloga i "nametanje jednostranih rješenja", navodi se u prosvjedu.

SDLSN upozorava na obveze iz Programa suradnje hrvatske Vlade i nevladinog, neprofitnog sektora iz 2000., prema kojem je Vlada dužna "uključivati sektor u izradu i donošenje odluka razvojne politike, strategije i programa, posebno u početnom stadiju".

U tom smislu, SDLSN je pozvao Vladu da i sindikate i javnost izvijesti o sastavu, zadaćama i rezultatima rada stručne skupine za izradu projekta reforme državne uprave.

Pročitajte više