Sindikat srednjih škola najavio tužbu ako Vlada ne plati vrijeme provedeno u štrajku

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavio je danas podnošenje kaznene prijave protiv poslodavca, ako Vlada ustraje pri odluci da zaposlenima u srednjim školama ne plati vrijeme provedeno u štrajku.

Ako srednjoškolski profesori ne dobiju plaću i za 15. siječnja, kada je organiziran jednodnevni štrajk, sindikat će tužiti sve ravnatelje srednjih škola i odgovorne osobe u Vladi koje su potpisale takav naputak, rečeno je na konferenciji za novinare.

U štrajku solidarnosti s nenastavnim osobljem, kojem Vlada nije povisila plaće usprkos povećanju proračunskih sredstava za školstvo, sudjelovalo je preko 6.000 članova Nezavisnog sindikata, kazao je predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Njima bi plaće za siječanj mogle biti smanjene između 85 i 175 kuna, koliko iznosi jedna dnevnica.

Srednjoškolski sindikat neće im nadoknaditi taj iznos iz štrajkaškog fonda, kao što će to svojim članovima učiniti Sindikat hrvatskih učitelja, već će pomoći samo socijalno najugroženijim slučajevima.

´Naš je prioritet na pravnoj zaštiti članstva i sindikalnih prava, jer ne smijemo pristati ni na kakvu Vladinu ucjenu´, istaknuo je Puljević dodavši kako je uvjeren da će presuda biti u korist sindikata.

Također je najavio tužbu protiv Vlade zbog neisplate naknade za smjenski rad u prošloj godini, što ukupno iznosi 62 milijuna kuna.

Pročitajte više