Sindikat strojovođa HŽ-a traži Kalmetinu ostavku

NA KONFERENCIJI za novinare koja se održala u prostorijama Tvornice željezničkih vozila Gredelj, predstavnici Sindikata strojovođa HŽ-a su zatražili ostavku ministra Božidara Kalmete i to zbog njegove "moralne odgovornosti".

> Kalmeta zbog nesreće smijenio Upravu HŽ Infrastrukture, novi direktor - Branimir Jerneić

> Petorici osumnjičenih 48-satni pritvor, svi odbacuju krivnju za nesreću

Antun Ivelić, predsjednik Sindikata strojovođa HŽ-a, naveo je kako se posljednjih godina posao u toj državnoj tvrtki moglo dobiti jedino "uz blagoslov Ministarstva". Rekao je i kako su dugogodišnje financijske malverzacije dovele do sve lošije financijske situacije u HŽ-u pa je pritom i najavi kako će zbog loših plaća strojovođe krenuti u štrajk upozorenja.

"Pojedinci u HŽ-u pokušavaju na sve načine spriječiti razotkrivanje kriminala"

"Konferenciju za medije nije sazvao Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH), koji okuplja 1980 članova, već Sindikat strojovođa HŽ-a", izvijestio je tijekom jutra predsjednik SSH Nenad Mrgan, koji navodi kako je to još samo jedan dokaz da se nastavlja s opstruiranjem rezultata istrage u slučaju stravične željezničke nesreće u Rudinama.

"Konferenciju je najavio Sindikat strojovođa HŽ-a koji okuplja 33 člana, a kojeg je osnovao smijenjeni menadžment poslovnog područja Vuča vlakova, poznat po slanju potpuno modernizirane lokomotive u kasaciju, prodaji putničkog vlaka za 50.000 kuna, 19 elektro lokomotiva (jedna 40.000 eura) na način da su lokomotive naknadno dodatno opremljene (prodane su SC Trans Expedition Feroviar - Bukurešt), pucanju uređaja u kočionim sistemima, itd. Zaštićeni su na način da su im dodijeljena visokopozicionirana mjesta u HŽ Putničkom prijevozu ili su otišli izvan HŽ-a. Ovo je samo dokaz da se nastavlja s opstruiranjem rezultata istrage koju provode policija i druga istražna tijela, da se pojedinci u HŽ-u još uvijek ponašaju kao država u državi te da pokušavaju na sve načine spriječiti razotkrivanje kriminala, kako je to u svojoj izjavi rekao i sam ministar", poručili su iz SSH.

"Sindikat strojovođa Hrvatske pozdravlja učinjene poteze, ali najavljuje daljnju borbu protiv kriminala u cijelom sustavu HŽ-a i protiv namještanja istrage koju provodi povjerenstvo HŽ-a, za kojeg smatramo da nakon podjele HŽ-a i načina kako su ljudi imenovani u njega jednostavno ne stavlja u ravnopravni položaj sve operatere. Vjerujemo da će i prvi čovjek HŽ Holdinga, kojem je ministar poklonio povjerenje, učiniti sve da se osigura što prije prohodnost pruge, a ne da se nakon pet dana zbog samovolje pojedinaca nastavljaju nekakva daljnja utvrđivanja činjeničnog stanja", naveo je Mrgan

Pročitajte više