Sindikat: T-HT ne poštuje obveze prema Eurestu

Sindikat usluga UniCro i Sindikat radnika tvrtke Eurest Hrvatska upozorili su danas da bi 657 radnika koji su 2002. godine izdvojeni iz THTa u Eurest moglo ostati bez posla jer THT ne poštuje ugovorene obveze prema toj tvrtki.

Izdvajanjem radnika netemeljnih djelatnosti iz T-HT-a u druge tvrtke dogovorena su prava za radnike iz kolektivnog ugovora u iduće tri godine, zabrana proglašenja viška radnika idućih pet godina i pravo na prvenstvo u obavljanju posla u narednih osam godina.

Dopredsjednik Sindikata usluga Josip Pupić upozorio je na konferenciji za novinare da T-HT ne poštuje obveze prema Eurestu pa je ta tvrtka koja se bavi ugostiteljskim poslovima i čišćenjem završila 2004. s gubitkom od 13 milijuna kuna .

Do gubitka je došlo jer T-HT nije davao poslove tvrtki na koje se obvezao sporazumom, a također nakon smanjivanja broja radnika u T-HT-u smanjen je i broj obroka s prosječno 2.700 po danu na prosječnih 1.200 obroka, kazao je Pupić.

Sindikat upozorava da bi međunarodna tvrtka Kompas i njezina tvrtka kći Eurest mogli napusti hrvatsko tržište jer s T-HT-om ne mogu poslovati na dogovoren način.

Sindikati traže da se žurno riješe odnosi između T-HT-a i Euresta sukladno ugovorima ili će problem riješiti industrijskim akcijama, uključujući prosvjede i štrajk.

Uz to, traže izmjenu sporazuma između Radničkog vijeća, T-HT-a i Euresta kojim bi se, u slučaju da Eurest napusti posao s T-HT-om, novu tvrtku obvezalo da preuzme radnike.

Traže također da se radnicima Euresta omogući pravo na stimulativnu otpremninu kao i za radnike T-HT-a.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više