Sindikat traži veće plaće za radnike Zračne luke Rijeka

SINDIKAT Istre i Kvarnera zahtijeva povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada radnika Zračne luke Rijeka na otoku Krku, a sadašnje stanje u tom poduzeću smatra neodrživim te je o tome izvijestio i vlasnike poduzeća, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik tog sindikata Bruno Bulić.

Prosječna plaća 61 radnika Zračne luke Rijeka iznosi 2880 kuna i najmanja je u odnosu na ostale zračne luke, kazao je Bulić. Smatra da strategija razvoja poduzeća nije jasna te da se "problem financiranja iz Ministarstva pomorstva, prometa i veza pokušava prebaciti na lokalnu razinu."

Naime, 55-postotni dio Zračne luke Rijeka u državnom je vlasništvu. Primorsko-goranska županija ima 20, riječka gradska uprava 10, gradovi Krk, Crikvenica i Opatija po 4, a Omišalj 3 posto vlasničkog udjela. Novčanu potporu poduzeću daju samo država i županija.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Zračne luke Branko Fibinger istaknuo je da radnici pri pretvorbi poduzeća nisu imali prvo otkupa dionica, niti su im ponuđene druge dionice, pa su zatražili reviziju pretvorbe i izjednačavanje s pravima ostalih radnika. Kazao je da Zračna luka Rijeka, iako je devastirana, dobro posluje, da je likvidna i nije opterećena zajmovima te da radnici na toj osnovi trebaju biti nagrađeni za svoj rad.

Drži da se vlasnici što prije trebaju izjasniti žele li zračnu luku na Krku i kakva bi ona trebala biti. Naglasio je da krčki aerodrom nije dovoljno iskorišten te da mjesečno oko 5000 putnika s Kvarnera autobusima odlazi u zagrebačku zračnu luku. Oko 2500 putnika polijeće iz Ljubljane, a po 30.000 iz zračnih luka u Trstu i Veneciji. Po njegovim riječima, udio krčkog aerodroma u domaćem zračnom prometu neprimjereno je malen jer je primjerice 1997. preko njega ostvareno samo 0,4 posto od ukupnog domaćeg zračnog prometa.



Pročitajte više