Sindikat učitelja protiv covid-potvrda: "Ova situacija izaziva podjele"

Screenshot: N1

"ODLUKA uvođenja covid-potvrda je izazvala velike potrese u obrazovanju. Analiziramo pravne mogućnosti zaštite članova, no pitanje nije jednostavno", za N1 je izjavila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Nadodaje i kako je atmosferi nepovjerenja u Stožer doprinijela njihova nefunkcionalna i nedovoljno informirana kampanja.

Šprem je nadodala kako ova odluka po uzoru na mnoge europske države nije neočekivana, no donesena je naglo i nespretno. "Nismo iznenađeni odlukom, ali nismo očekivali odluku u petak. Ova situacija definitivno izaziva podjele, a to nije dobro."

Još se ne zna hoće li se potvrde primjenjivati samo na zaposlenike ili na roditelje. 

"Logično bi bilo pristupiti problemu koncizno pa, kad imate odluku, imate odgovore na sve što proizlazi iz nje", kaže Šprem. Dodaje kako njeni kolege u obrazovanju tek čekaju upute i odluke oko donošenja covid-potvrda u sustav obrazovanja.

Tko će plaćati testiranja i hoće li za njih ona biti uopće omogućena? Zasad se ništa ne zna.

 "Ova situacija definitivno izaziva podjele, a to nije dobro", rekla je. 

"U EU zaposlenici u obrazovnom sustavu znaju što se događa, a kod nas…"

Smatra da je komunikacija vladajućih i Stožera neadekvatna te kako jedine konkretne informacije ne mogu biti one iz medija. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja objašnjava i kako samo pitanje cijepljenja nije sindikalno pitanje, "no u trenutku kad se ono postavilo kao uvjet obavljanja rada u sustavu obrazovanja, tada ima utjecaj na radno-pravni status zaposlenika. Time zaista postaje sindikalno pitanje", rekla je.

Pročitajte više