Sindikat zaštitara traži donošenje granskog kolektivnog ugovora

Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara istaknuo je u današnjem priopćenju da se zaštitari i čuvari za svoja radna i ljudska prava moraju izboriti sindikalnim djelovanjem i donošenjem granskog kolektivnog ugovora. L

Sindikat je u priopćenju reagirao na prošlotjedno ubojstvo zaštitara Nedjiljka Kozlice, koji je zajedno s Nenom Rakijarom pronađen mrtav na parkiralištu hotela Jadran u Segetu Donjem. S tim u vezi zatražio je da se preispitaju zakoni u zaštitarstvu, zakoni o nošenju i držanju vatrenog oružja, istaknuvši kako je potrebno ozbiljnije pristupiti predaji ilegalnog oružja.

Sindikat zaključuje da u zaštitarstvu vlada anarhija a problem vidi u tome što sadašnji zakon omogućava da se zaštitarska tvrtka otvori bez ispunjavanja bilo kakvih uvjeta. Zato su i otvorena brojna mala zaštitarska društva koja nude usluge ispod cijene isplativosti te rade s neprijavljenim radnicima bez potrebne logistike. Sindikat se pita kako je moguće da od 1,30 do 6 sati zaštitarska tvrtka ne zna da su im na porti mrtvi mladići.

Sindikalci poručuju da bi bilo korisno da zaštitar u radu upotrijebi neko drugo sredstvo za onesposobljavanje napadača. Traže i bolju izobrazbu zaštitara kao i svakodnevnu edukaciju od strane stručne osobe, kontrolora, psihologa u zaštitarskim tvrtkama, upotrebu sredstava veze, povezanost s dojavnim centrom u zaštitarskoj tvrtki i reakciju interventnih ekipa u kriznim situacijama u objektu.

U Hrvatskoj danas djeluje 170 zaštitarskih tvrtki u kojima je zaposleno 15 tisuća radnika. Prosječna je plaća zaštitara oko 2.200 kuna a mjesečno rade i do 300 sati u lošim radnim uvjetima, kažu sindikalci procijenivši da tek dvanaestak tvrtki može osigurati normalne uvjete rada.

(Hina) pp/xmb yaz

Pročitajte više