Liječnici zabrinuti zbog najava ministra, upozorili Oreškovića: Nakić ne poštuje zakon

Foto: FAH

SAMOSTALNI sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upozorio je premijera Tihomira Oreškovića da je najava ministra zdravlja Darija Nakića o sklapanju strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike u suprotnosti s važećim zakonima te je pozvao Oreškovića da se opredijeli oko primjene kolektivnih ugovora u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Nakić i dalje najavljuje sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, iako je to suprotno zakonima koji su još uvijek na snazi. Svojim ponašanjem ministar zdravlja pokazuje da ne poznaje hrvatske zakone i ne poštuje ih, a prava jedne interesne skupine i obećanja dana u predizbornoj kampanji su mu ispred ministarskih obveza danih prisegom, kaže se u pismu premijeru koje je potpisao predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Sindikat traži od Oreškovića da osigura zaštitu ustavnih prava radnika i građana i poštivanje hrvatskih zakona. 

"Prošlo je vrijeme predizborne kampanje kada se moglo obećavati što ste htjelo, jer u kampanji je sve dopušteno, međutim u obnašanju javnih ovlasti nema mjesta kršenju zakona, omalovažavanju socijalnih partnera, diskriminaciji radnika i provociranju javnosti. Obvezujuće je, a ministri su to i javno u Saboru prisegnuli, štititi pravni poredak i zakonitost Republike Hrvatske", kaže se u pismu.

Samostalni sindikat ističe da je najbrojniji sindikat u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, reprezentativan za kolektivno pregovaranje, ali prije svega socijalni partner Vlade, koji u svom radu štiti i promiče prava radnika te inzistira na poštivanju zakona.

"Ministar ne poštuje zakon"

"Nakon izjave prvog zamjenika predsjednika Vlade Tomislava Karamarka da je u javnosti i politici moralno i nemoralno vrlo relativno i primjera ministra zdravlja koji javnim istupima pokazuje kako se ne poštuje zakone, mišljenja smo da biste trebali upozoriti i podsjetiti sve ministre i imenovane predstavnike Vlade na njihove obveze, a ministra zdravlja Darija Nakića upozoriti na obvezu poštivanja zakonskih propisa", poručuje sindikat Oreškoviću.

Sindikat poziva premijera da na sjednici Vlade zauzme stajalište oko sklapanja strukovnih kolektivnih ugovora i primjene kolektivnih ugovora u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Također upozorava Oreškovića da još uvijek nisu imenovani članovi pregovaračkih odbora Vlade za kolektivno pregovaranje po djelatnostima, te ga moli da Vlada donese odluke o njihovu imenovanju, kako bi sindikat mogao inicirati sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata u djelatnosti zdravstva.

Pročitajte više