sindikat znanosti: vlada će u petak potvrditi sporazum o isplati potraživanja

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je danas da će Vlada na sjednici u petak potvrditi sporazum o isplati potraživanja, koji je sindikat sklopio s bivšom Vladom lani 19. prosinca.

Sporazumom su Vlada i sindikat utvrdili isplatu božićnice u neto iznosu od 3.500 kuna za 2001. i osnovicu za jubilarnu nagradu od 2.327 kuna za 2001. Isplata bi trebala biti obavljena u roku tri mjeseca.

Za 4.670 članova sindikata, koji su podigli tužbe zbog kršenja prava iz kolektivnog ugovora, to ukupno iznosi 16 milijuna kuna, rekao je novinarima predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Predstavnici Sindikata znanosti nagodili su se i s novom Vladom, nakon što su u prosincu s bivšom Vladom sklopili sličan sporazum.

Sporazum o nagodbi nije obvezan već članstvo može i dalje sudskim putem utjerivati svoja potraživanja, no u tom slučaju sindikat im više neće pružati savjete i usluge.

Ribić je također reagirao na jučerašnji istup čelnika Sindikata državnih službenika Ivice Ihasa koji je bivšu Vladu optužio da je imala "sindikalne miljenike" jer je sa Sindikatom znanosti sklopila sporazum o isplati potraživanja, dok je nagodbu s njegovim sindikatom uporno odbijala.

Ribić kaže da se bivša Vlada željela nagoditi sa svima kako bi smanjila sudske troškove, ali su ostali sindikati to odbijali jer su imali visoke odvjetničke troškove.

Primjerice, samo dva sindikata imala su 130 milijuna kuna troškova odvjetničkih usluga, a Sindikat znanosti imao je troškove između 200 i 300 tisuća kuna, jer je više tužbi prikazivao kao jednu.

Ribić je naglasio da se država odlučila nagoditi s njegovim sindikatom kad su sudovi počeli donositi presude u korist sindikalnog članstva, za razliku od Sindikata državnih službenika kojemu, zbog nejasnih odredbi kolektivnog ugovora, stižu negativna rješenja.

Ribić je također odbacio Ihasovu optužbu da je Sindikat znanosti s bivšom Vladom sklopio tajni sporazum.

Kaže da su svi zainteresirani mogli saznati za dokument, a sindikat ga nije želio objaviti kako bi se uoči referenduma o doprinosu solidarnosti izbjegle razmirice među članstvom, jer se nagodba s državom ne odnosi na 4.000 članova koji nisu podnijeli tužbe.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više