Sindikati će opet zajedno obilježiti 1. svibnja, još ne znaju hoće li biti prosvjeda

SINDIKATI će i ove godine zajednički obilježiti prvosvibanjsku proslavu praznika rada u Maksimiru, a hoće li to biti prosvjedni ili svečarski skup ovisit će o ishodu pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR), doznaje se iz sindikalnih krugova.

Sindikalne središnjice odlučit će nakon sastanka s premijerom Ivicom Račanom, koji je sazvan za petak, hoće li 1. svibnja organizirati proslavu Međunarodnog praznika rada ili prosvjedni skup sličan lanjskom, kada su zbog najavljenih izmjena ZOR-a sindikalci pokazali Vladi "žuti karton".

Predstavnici sindikata, koji se oštro protive smanjivanju otpremnina i skraćivanju otkaznih rokova, nedavno su dogovorili s Račanom da se radnicima do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknaditi gubitak dijela njihovih prava.

Stručnjaci Vlade i sindikata ovoga bi tjedna trebali dovršiti prijedloge i izračune kompenzacijskih mjera, nakon čega će se Račan u petak odvojeno sastati s predstavnicima sindikata i poslodavaca, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

U proslavi 1. svibnja, kada se u Maksimiru uz zabavni program tradicionalno dijele porcije graha, sudjelovat će sve sindikalne središnjice, uključujući i novu središnjicu Sindikat usluga UNI-CRO.

U organizacijskom dijelu neće sudjelovati Hrvatska udruga sindikata, čija će članica - Novi sindikat na Jarunu organizirati sportska natjecanja i zabavni program, no bez političkih i sindikalnih poruka.

Sindikalne središnjice lani su po prvi puta organizirale zajedničku proslavu Međunarodnog praznika rada. Njihovi čelnici tada su poručili da Vlada mora otići ako ustraje na izmjenama ZOR-a kojima će se drastično smanjiti radnička prava.

Sindikalci također lani po prvi puta na proslavu u Maksimiru nisu pozvali nikoga od političara, tako da se u Maksimiru pojavio samo predsjednik Republike Stjepan Mesić, ali u privatnom posjetu.

Pročitajte više