Sindikati Dalmacijavina očekuju razgovor; Marinko Zadro: Prema radnicima nemamo nikakve obaveze

Screenshot: HRT

LUKICA BUCAT, sindikalist Dalmacijavina, danas nam je kazao kako idući tjedan očekuju sastanak s novim vlasnikom Marinkom Zadrom, čija je tvrtka Oštrc danas podmirila kupovninu od 70 milijuna kuna te su tako stvoreni tehnički uvjeti za preuzimanje tvrtke. Perica Mitrović, stečajni upravitelj Dalmacijavina, do kraja mjeseca poslat će preostale radnike na burzu, a planirano je i da se zaustavi proizvodnja, sve radi primopredaje novom vlasniku.

Marinko Zadro prilično je ostao iznenađen kada smo mu rekli da sindikalisti očekuju razgovor.

"Mi nemamo što razgovarati. Prema radnicima nemamo nikakve obaveze. O radnicima nikada nije bilo govora, ja sam kupio zemlju i pogone, ne radnike. Neka razgovaraju sa stečajnim upraviteljem", kaže Zadro.

"Pipi će se raditi, ili u Splitu ili Grudama"

Proizvodnju namjerava nastaviti, a u Dalmacijavino dosta uložiti. Seljenje pogona neće ići tako brzo.

"Moramo prvo napraviti analize, angažirat ćemo vanjske stručnjake. Dalmacijavino je dosad prodavalo ispod cijene, bez trošarina, a mi to ne možemo. Proizvodnja će se morati racionalizirati. Ako je prethodni vlasnik napravio milijardu i sto milijuna kuna gubitka, mi ne možemo ni kune", kaže Zadro.

Namjerava doći do tisuću hektara vinograda, sada ih ima oko 220. Ekspanzija bi trebala biti na južnim padinama Hvara, a za popularni Pipi, kaže Zadro, ne treba strahovati.

"Pipi će se raditi. Ili u Splitu ili u Grudama", potvrdio je novi vlasnik Dalmacijavina. Za licencu je zainteresiran jedan jaki igrač.

 

Pročitajte više