Sindikati HP-a i HTt-a traže od vlade prodaju sedam posto dionica HT-a radnicima

SINDIKATI u Hrvatskoj pošti (HP) i Hrvatskom Telekomu (HT) traže od Vlade da što prije omogući prodaju sedam posto dionica HT-a sadašnjim i bivšim radnicima.

Hrvatski sindikat pošte, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika HPT-a, koji okupljaju 85 posto radnika u tim tvrtkama, u današnjem priopćenju traže od Vlade žurno potpisivanje protokola o uvjetima i načinu prodaje sedam posto dionica HT-a.

Sindikalci ističu da bi se time, sukladno Zakonu o privatizaciji HT-a iz 1999. i 2001. godine, omogućio nastavak procesa otkupa dionica HT-a za radnike po povoljnijim uvjetima.

Sindikati podsjećaju da su tijekom 2003. završili pregovore s Vladom oko otkupa sedam posto dionica HT-a, ali dogovor nije realiziran zbog parlamentarnih izbora.

Državni proračun bi dogovorenim načinom otkupa sedam posto dionica HT-a uprihodio oko 750 milijuna kuna pa daljnje odgađanje otkupa dionica dovodi do zaključka da Vladi nije u interesu poštovati Zakon o privatizaciji, ocjenjuju sindikalci.

Upozoravaju da radnici i sindikati HP-a i HT-a više ne žele čekati na ostvarenje svojih prava već su ih spremni braniti svim zakonskim sredstvima.

Također traže hitan sastanak s Vladom ili će organizirati industrijske akcije, uključujući i štrajk.

Pročitajte više