Sindikati i dalje traže referendum: "Zašto bi mi vjerovali Plenkoviću?"

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative "67 je previše", i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

>> Plenković prihvatio sve zahtjeve inicijative "67 je previše"

Pokretači sindikalne inicijative "67 je previše", u sklopu koje je više od 750.000 građana dalo potpis za održavanje referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. 

"Zašto bismo vjerovali Plenkoviću?"

"Zašto bismo mi vjerovali predsjedniku vlade i vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je vlada provodila protiv naše referendumske inicijative", kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa "67 je previše" predala potpise u sabor.

"Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati ni u kakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom", istaknuo je. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni jer se prihvatilo to što su tražili.

"Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas", kazao je Sever Hini.

Pročitajte više