Sindikati javnih službi traže veće plaće ili će organizirati štrajk

SINDIKATI javnih službi zatražili su danas od Vlade izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kojima bi se zaposlenima u tim djelatnostima osigurao rast plaća kao i državnim službenicima ili će u listopadu organizirati štrajk.

Matica hrvatskih sindikata javnih službi i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže da se javnim službenicima s više od 20 godina staža povećavaju plaće od četiri do 10 posto, što je Vlada nedavnim potpisivanjem Kolektivnog ugovora omogućila državnim službenicima.

Predsjednica Matice Zdenka Gizdić ustvrdila je na konferenciji za novinare da je povećanjem plaća državnim službenicima narušen selektivni pristup prosvjeti.

Također je upozorila da resorna ministarstva ne poštuju zaključak Vlade od 7. travnja da su sva ministarstva dužna jednom mjesečno kontaktirati sa sindikalnim središnjicama.

"Do 10. listopada mobilizirat ćemo sindikalno članstvo ako Vlada dotad ne pokaže bitne promjene u odnosu na sindikate javnih službi", upozorio je zamjenik predsjednice Matice Vilim Ribić.

Sindikati zdravstva, znanosti, prosvjete i socijalne skrbi traže povećanje osnovice za dva posto u skladu s rastom BDP-a.

Sindikalci podsjećaju da je Vlada obvezna pregovarati o povećanju osnovice u skladu s porastom BDP-a, a budući da je BDP lani nominalno rastao za 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto, još bi je trebalo povećati za dva posto.

Uz to, sindikati traže i pregovore o postupnom povećanju plaća kako bi se plaće u javnim službama uskladile s plaćama u gospodarstvu. Po podacima Povjerenstva za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama, plaće u javnim službama zaostaju 12,4 posto za plaćama u državnoj privredi.

Pročitajte više