Sindikati kažu da će s oprezom pratiti hoće li vlada provesti njihove zahtjeve

Foto: Hina

ČELNICI sindikalnih središnjica izvijestili su da će pričekati sa sindikalnim akcijama oko raspisivanja referenduma o mirovinskoj reformi te će s oprezom pratiti hoće li vladajući ispoštovati najave premijera Andreja Plenkovića o prihvaćanju svih zahtjeva sindikalne inicijative "67 je previše".

Sindikati koji su do nedavno inzistirali na provedbi referenduma, u petak su rekli da odluku o tome odgađaju nakon poruka iz vlade da su spremni prihvatiti zahtjeve inicijative koja je prikupila više od 740.000 potpisa građana. 

Plenković je u četvrtak najavio da će vlada pristati na sve što je tražila referendumska inicijativa - smanjenje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, a u punu starosnu mirovinu ići će se sa 65 godina, a ne 67 godina, kako su zamislile i bivša SDP-ova i sadašnja HDZ-ova vlada, koja je taj rok ubrzala s 2038. na 2033. godinu.

Sindikati poručuju da će s dužnim oprezom i bez euforije pratiti obećanja iz vlade, koja najavljuje da će u sabor uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, točno prema zahtjevima sindikata.

"Dugogodišnje nas je iskustvo naučilo da ne treba skakati na prvu, niti od radosti. Zbog nepovjerenja prema vlasti nećemo stati s pripremama", rekao je Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati) na zajedničkoj konferenciji za novinare sindikalnih središnjica.

"Pripremat ćemo se za sve akcije i pričekati da vidimo što će se događati u saboru, gdje se sada nalaze prikupljeni potpisi", poručio je. Pokaže li se da vladajući idu u smjeru kupovanja vremena, sindikati će nastaviti s akcijama, istaknuo je.

"Postignut sindikalni, no ne i građanski cilj"

Ana Miličević Pezelj (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) podsjetila je kako "referendum nije cilj nego sredstvo".

"Ako se zakonske izmjene usvoje u skladu s obećanjem premijera, sindikalni cilj je ispunjen, no nije postignut i građanski cilj. Građani imaju pravo reći na referendumu što oni smatraju proračunskim prioritetom. Njima je na ovaj način uskraćena prilika da se izjasne. Nema demokratskog prostora za njihovo izjašnjavanje", upozorila je Miličević Pezelj.

Održavanje referenduma bilo bi značajan smjerokaz onome što se očekuje u našem društvu, a to su izmjene zakona o referendumu, posljedično možda i Ustava. "To bi bilo korisno u daljnjoj demokratizaciji države i društva", smatra Miličević Pezelj.

Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata) također ističe oprez sindikata s obzirom na sva loša iskustva koja su do sada imali.

"Ne mislimo da smo ostvarili cilj jer ono što smo dobili na mostu, mogli bismo izgubiti na ćupriji. Jednim zakonskim izmjenama će ispoštovati ono što smo mi tražili, a drugim će otvoriti pitanja koja mogu biti itekako kontraproduktivna i bolna za interese građana. Stoga ćemo čekati, kako bismo vidjeli kako će se stvari razvijati", kaže Ribić koji smatra da bi Hrvatska "trebala doživjeti referendum".

Nakon Plenkovićeve najave prihvaćanja sindikalnih zahtjeva, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dao je vladi 60 dana da dostavi Saboru svoje prijedloge najavljenih promjena propisa.

Pročitajte više