Sindikati nezadovoljni povećanjem plaće: Napali Plenkovića, štrajk se nastavlja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković najavio je da će vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

Matica hrvatskih sindikata sazvala je u 13:15 izvanrednu sjednicu zbog ove Plenkovićeve odluke. Na konferenciji su kazali kako nisu zadovoljni Plenkovićevim prijedlogom povećanja. Kažu da to ne rješava problem koeficijenata u obrazovanju te dodaju kako predloženi iznos nije dovoljno velik.

Prvi je riječ uzeo Branko Mihalinec.

"Kada smo ustanovili da vlada planira dijalog, ali ne znamo s kim. Ima rješenje, ali ne znamo za koga. Onda smo vidjeli kakav novi oblik dijaloga je pokrenula vlada. Prvi put predsjednik vlade daje ponude sindikatima javnih službi preko saborske govornice. Toga do sada nije bilo. Danas je premijer za saborskom govornicom ponudio sindikatima povećanje u 2020. godini u tri maha, 2 plus 2 plus 2", rekao je Mihalinec.

"U potpunosti ignorirajući da se vode pregovori", dodao je Mihalinec.

"Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg traje već pet dana štrajk u školama. Upravo su sindikati obrazovanja postavili jasne zahtjeve za izmjenom koeficijenta složenosti poslova jer oni zaostaju za ciljanim koeficijentom. Povećanjem osnovice za sve jednako ni najmanje ne rješava problem zaposlenih u sustavu obrazovanja. Mi možemo jednostavno najaviti da se štrajk nastavlja", rekao je Mihalinec.

Kažu da je povećanje nedovoljno

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka naglasio je kako je posve neuobičajen potez premijera da socijalni dijalog vodi sa saborske govornice.

"Pohvalan je iskorak u smislu povišica plaća, ali apsolutno nedovoljan. Možemo reći da je to daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji upućuju, to je negdje na razini trećine zahtjeva", objasnio je Radeka.

Poručio je kako je njegovu sindikatu žao što Vlada nije odgovorila na njihov zahtjev o povećanju plaća. "Taj rok je istekao pa upućujemo zahtjev za štrajkom", kazao je Radeka.

"Nakon tri godine mandata, nakon što je ova vlast stvorila duboke neravnoteže u podsektorima javnih službi, sasvim je jasno da se to u preostalih godinu dana mandata ne može napraviti", dodao je Radeka.

Ana Tuškan, predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja, kaže da su još lani izašli sa svojim zahtjevima o izmjeni koeficijenata.

"Želimo bolji materijalni status i veća prava, mi smo najpotplaćeniji", rekla je.

"Nemojte ponižavati one koji podučavaju i odgajaju, iz podučavanja proizlaze sva ostala zanimanja", rekla je.

Ribić: Politikantski i nekorektan  prijedlog prema socijalnim partnerima

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da je najava premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto politički vrlo nekorektan i opasan prijedlog, kojim se ne izlazi u susret prosvjetarima.

"Ovo je politički i politikanski vrlo nekorektan prijedlog. Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti, koja će sada misliti da je izašao u susret prosvjetarima, a oni nastavljaju sa štrajkom", rekao je Ribić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ribić kaže kako je iznenađen jer je prvi puta, otkako on pamti, jedan premijer ponudio više od onoga što sindikati u pregovorima traže, i to preko saborske govornice. "Za cijelu jednu stotinku, to još nisam doživio", ironičan je Ribić.

"To je politički i politikantski opasan i nekorektan prijedlog prema socijalnim partnerima. Ovo nije ispunjenje sindikalnih zahtjeva, već može biti samo startni prijedlog u pregovorima", ustvrdio je Ribić.

Prijedlog o povećanju za 6,12 posto je dobar, ali kao početni prijedlog za pregovore o osnovici, kaže Ribić dodajući kako se Vlada sada kiti tuđim perjem, jer su porast plaća u proteklom razdoblju postigli sindikati na pregovorima.

Zbog povećanja plaća Vlada će odgoditi smanjenje PDV-a za jedan postotni bod, najavio je Plenković, a Ribić ga pita: "Gdje su pare, kamo idu ti novci, 4,7 milijardi kuna za koga? Za povlaštene mirovine, za avione, ova ili ona poduzeća? Nema ni investicija, hvali se premijer da su inozemne, a gdje su domaće"?

Smatra da Plenkovićeva najava povećanja plaća javnim i državnim službenicima nije ni prijedlog niti dogovor sa sindikatima već "pokušaj obmane dijela političke javnosti na vrlo perfidan način".

Štrajk profesora traje već pet dana, Plenković diže plaće svima

Veliki štrajk učitelja i profesora traje već pet dana, a danas štrajkaju škole u Zagrebu. Plenković je danas, pak, najavio značajno povećanje plaća ne samo obrazovnim djelatnicima nego svima u javnom i državnom sektoru, bez obzira na njihov radni učinak.

 

Pročitajte više