Sindikati o proračunu: Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara

VLADA Jadranke Kosor ni najmanje ne drži do socijalnih partnera, upozorile su vodeće sindikalne središnjice. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe kako sindikati nisu uopće bili upoznati s prijedlogom proračuna.

"Iako Gospodarsko-socijalno vijeće trenutno ne funkcionira, mogli su nas izvijestiti o nacrtu proračuna za 2011. No, Vlada je pokazala kako im je važno jedino da dobiju potporu koalicijskih partnera kako bi u Saboru imali dovoljno ruku da izglasaju proračun", kaže Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević uputio je žestoke kritike na račun proračuna, dok je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao kako drugačiji proračun vjerojatno i nije bilo moguće donijeti, ali je zbog toga kriva Vlada.

"Ovaj proračun je neodrživ jer se prihodovna strana neće puniti u skladu s predviđanjima", drži Matijašević koji očekuje barem jedan rebalans tijekom iduće godine. "Vlada nastavlja gospodarsko putovanje bez kormilara jer i dalje nema smanjenja troškova ni poreznog rasterećenja", ističe Matijašević.

Ribić tvrdi da bi bogatiji dio hrvatskog građanstva trebao u znatno većoj mjeri sudjelovati u proračunu. "Plaće su zamrznute još od našeg sporazuma, sad su zamrznuli i mirovine, tako da više nema potrebe za MMF-om. Zamrznuti se mogu još samo subvencije za poljoprivredu", kaže Ribić koji smatra da Vlada mora uvesti poreze na mirovinu i na kapitalnu dobit te povećati porez na najviše plaće.

Pročitajte više