Sindikati odbili inicijativu HUP-a za sastankom o izmjenama Zakona o radu

SINDIKALNE središnjice odbile su inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za održavanjem sastanka na kojem bi se raspravljalo o izmjenama Zakona o radu i pokušalo doći do obostrano prihvatljivih rješenja, priopćio je danas HUP.

Takvo izbjegavanje socijalnog dijaloga pokazuje nespremnost sindikalaca da u otvorenom razgovoru pokušaju doći do prihvatljivih rješenja za to važno pitanje, ocjenjuje HUP.

U priopćenju se podsjeća da je HUP opetovano pozivao sindikate na suradnju kako bi radno zakonodavstvo bilo tako uređeno da osigura gospodarski rast uz primjernu razinu zaštite prava zaposlenih.

Primjer za to je dokument ´Zajednički prijedlog programa reformi´ koji su HUP i sindikati ponudili Vladi.

Glavni ravnatelj HUP-a Željko Ivančević na nedavnoj izbornoj skupštini Saveza samostalnih sindikata Hrvatske uputio je javni poziv svim središnjicama na razgovore o izmjenama Zakona o radu, no i taj poziv ostao je bez odgovora.

Ako bi sindikati i ubuduće izbjegavali odgovornost da u socijalnom dijalogu pokušaju riješiti otvorena pitanja, diskvalificirali bi se kao socijalni partneri i delegitimirali kao zastupnici radništva, upozorava HUP.

Pročitajte više