Sindikati pišu Milanoviću: Plin za kućanstva ne smije poskupjeti!

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI uputili su danas pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem traže od Vlade da produlji primjenu Odluke o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2011. godini.

Pismo koje potpisuje predsjednik sindikata Krešimir Sever donosimo u cijelosti:

Neugodno smo iznenađeni viješću iz medija kako Vlada RH na svojoj jučer održanoj sjednici nije produljila primjenu Odluke o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2011. godini, a koja istječe 31. prosinca ove godine.

Istovremeno, Vlada RH je do 31. ožujka 2012. godine produljila primjenu Odluke o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, a koja je također vrijedila do 31. prosinca ove godine.

Podupirući odluku Vlade vezanu uz gospodarstvo, tražimo da se takva odluka donese i za kućanstva, odnosno građane. Podsjećamo kako je Vlada RH vezano uz zadnje poskupljenje plina za kućanstva, početkom 2010. godine donijela gore spomenutu Odluku kako bi ublažila posljedice udara toga poskupljenja na građane. Dok je distributerima plina omogućila prosječno poskupljenje plina od 19 posto, za kućanstva je taj rast cijena ograničila na 15 posto, a razliku do pune cijene distributerima je subvencionirala iz sredstava državnoga proračuna.

U uvjetima zamrznutih mirovina i većine plaća, velikog broja nezaposlenih i sve većeg broja potrebitih socijalne potpore, u uvjetima niske kupovne moći te niskog i ozbiljno ugroženog standarda većine građana to će za one građane koji koriste plin kao energent, račune prema neslužbenim izračunima, povećati 3-4 posto.

Bez obzira koliko se nekom to činilo malo, za većinu građana, koji se "akrobatskim vještinama" snalaze u pokriću mjesečnih troškova, to će biti dodatni udar na već solidno uzdrmani standard i to zimi, uz povećanu potrošnju plina zbog grijanja.

Stoga Vas molimo, ma kakvi razlozi neproduljenja predmetne Odluke bili da je produljite, barem u skladu sa produljenjem Odluke vezane za gospodarstvo.

Pročitajte više