Sindikati protiv covid-potvrda: "Što one znače? Tko će nam plaćati testove?"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

COVID-POTVRDE bit će potrebne za sve u državnom i javnom sektoru, ali i korisnicima tih usluga, od 15. studenog.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kazala je u HTV-ovom Studiju 4 da je mnogo upita o provođenju, a posebno o razlozima uvođenja covid-potvrde za zaposlene u srednjim školama.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ističe pak da je potrebno napraviti test razvidnosti u svakom području kako bi se vidjelo jesu li covid-potvrde mjerodavne u tom segmentu te da one "ništa ne govore o tome je li neka osoba bolesna ili zdrava".  

"Tko će platiti testove?"

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknula je da nošenje zaštitnih maski za učenike i nastavnike u srednjim školama nije novost. To već postoji, ovisno o tome kolika je bila međusobna udaljenost učenika u razredu. Covid-potvrde za državne i javne službenike, kaže, ulaze u primjenu sljedeći tjedan pa zasad ima mnogo upita o načinu njihovog provođenja i razlozima uvođenja ove mjere.

Sindikat učitelja rekao je da je protiv ovih mjera i da će preispitivati zakonitost. Posebno ih zanima tko će provoditi dvaput tjedno testiranje na covid-19 u školama. Lovrić smatra da će odluku o covid-potvrdama preispitivati sindikati, ali i zaposlenici. 

"Svakako se otvara pitanje tko će provoditi covid-testiranje. Koliko znam, testiranje će se provoditi u zdravstvenim ustanovama, a ne u školama. Ono što nije dobro je nepoznavanje sustava, posebno srednjoškolskog obrazovanja, koji se temelji na različiti dolazak nastavnog osoblja u škole. Tko će dežurati i čekati nastavnike koji dolaze u drugu smjenu?" pita se Nada Lovrić.

"Nejasno je i tko će platiti testove. Sada se govori o tome da će nastavnici sami plaćati te testove, a onda će im sredstva biti refundirana. No ne zna se hoće li sredstva refundirati škola ili Ministarstvo", dodala je. 

"Svjesni smo situacije i broja oboljelih, ali sama potvrda - što ona znači?"

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, izjavila je da je Sindikat u vezi s covid-potvrdama protiv proizvoljnog selektivnog pristupa. 

"Smatramo da je potrebno provesti test razvidnosti u svakom pojedinom području kako bi se njime utvrdilo jesu li covid-potvrde mjerodavne u tom segmentu te štite li se covid-potvrdama prava drugih od ove epidemije covida-19", rekla je. 

"Nisu svi svakodnevno na radnim mjestima u istoj poziciji i u kontaktu s istim brojem ljudi - neki kontaktiraju s više, a neki s manje ljudi", dodaje.

"Svjesni smo situacije i broja oboljelih, ali sama potvrda - što ona znači? Kada dobijete potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad, znači da je liječnik potvrdio da bolujete od neke bolesti i imate šifru te bolesti. Ova potvrda ne govori o tome. Govori li ta potvrda o tome da smo zdravi ili da smo bolesni? Ona govori o tome da smo cijepljeni. Ništa ne garantira. Ako donesem potvrdu na ulazu u vašu zgradu, a ako sam prethodno bila u kontaktu s oboljelom osobom, prema sadašnjim mjerama ne moram ići u samoizolaciju. Osjećate li se vi zaštićeni od ove bolesti? Jesam li ja utoliko prenositelj bolesti? Možete li se vi od te bolesti zaraziti?" upitala je Šušković.  

Pročitajte više