Sindikati protiv poskupljenja odvjetničkih tarifa

SINDIKATI su ogorčeni najavljenim drastičnim poskupljenjem odvjetničkih tarifa i traže da država oduzme Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) pravo na samostalno određivanje cijena usluga.

Prijedlog HOK, po kojem bi odvjetnička satnica od srpnja poskupila 12,5 puta (sa 40 na 500 kuna), apsolutno je neprihvatljiv i predstavlja izravan udarac na materijalni položaj građana a posebice radnika, ocijenili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Hoće li zbog previsokih cijena odvjetnika hrvatski radnici, koji se za isplatu plaće ili doprinosa često moraju izboriti na sudu, ubuduće morati tražiti pravdu na Europskom sudu u Strasbourgu, upitala je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović.

Prosječna satnica u Hrvatskoj iznosi 23 kune, pa bi radnik za jedan sat kod odvjetnika ubuduće trebao raditi 22 sata, odnosno gotovo tri dana.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je da će s HOK-om još razgovarati o njegovu prijedlogu, kao i da bi se naknade ubuduće propisivale posebnim zakonom, no nemamo informacija da je nešto poduzela, rekla je Dejanović.

SSSH je od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražio mišljenje o monopolističkom statusu HOK-a i utvrđivanje je li povrijeđen Zakon o zaštiti tržišne utakmice.

HOK je monopolistička udruga koja zlorabi svoj položaj, smatra predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak, stoga mu država ne bi smjela dozvoliti da sam određuje cijene odvjetničkih usluga.

Ako se HOK-u ostavi monopolistički položaj, određivanje odvjetničke tarife trebala bi preuzeti zakonodavna ili izvršna vlast, drže sindikalci.

I Nezavisni hrvatski sindikati prosvjedovali su danas zbog najavljenog poskupljenja tarifa te predložiti da se to pitanje regulira posebnim zakonom.

Pročitajte više