Sindikati riječke luke za četvrtak najavili štrajk

Tri sindikata koja djeluju u riječkoj Luci donijela su odluku da će zbog nezadovoljstva tijekom pregovora o kolektivnom ugovoru s poslodavcem u četvrtak, 6 tujna u 6,30 sati započeti štrajk u Luci.

Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke, Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj Luci i Lučkog slobodnog sindikata na današnjoj su konferenciji za novinstvo rekli da su prinuđeni pokrenuti štrajk zbog neuspješnog jednogodišnjeg pregovaranja.

Uprava Luke namjerno opstruira pregovore jer želi donijeti Pravilnik o radu, a osnovna prepreka potpisivanju kolektivnog ugovora je ponuda Upravine da se bruto plaće radnicima povećaju za dva posto, a normativ prosječno za 15 posto, tvrde sindikalci.

Predsjednik Samostalnog sindikata Roberto Zubčić kazao je da Uprava nudi više rada za manje novca. Upozorio je kako je povećanje prometa luke "na klimavim nogama" jer je istovremeno otpušteno 300 radnika, a plaće se ne povećavaju proporcionalno povećanju prometa.

Sindikati traže povećanje plaća za oko 20 posto i spremni su i na djelomična odstupanja od svojih zahtjeva, ali ne mogu prihvatiti isključivu ponudu Uprave.

Uz to, upozorio je Zubčić, u kolektivnom ugovoru koji je predložila Uprava sindikati se spominju samo kao stranka u pregovorima i potpisnik ugovora, a nigdje u tekstu ugovora što je neprimjereno. Problem je što Uprava ne želi pregovarati o drugim opcijama već samo traži da sindikati prihvate njezin prijedlog.

Sindikalci ističu da su u svakom trenutku otvoreni za razgovor s Upravom jer im nije cilj štrajk već poboljšanje uvjeta radnika.

Uprava Luke otkazala je bivši kolektivni ugovor u kolovozu 2003. godine, a nakon toga su u rujnu 2003. započeli pregovori o novome ugovoru koji do danas nisu okončani.

Pročitajte više