Sindikati skupili 57 posto potpisa

SINDIKATI SU u četiri dana prikupili 57 posto potrebnih potpisa za referendum o izmjeni ZOR-a, izjavio je danas predsjednik HUS-a i koordinator sindikata za potpisivanje referenduma Ozren Matijašević.

Jučer u Splitu je optimistično izjavio da će sindikati uspjeti skupiti i mnogo više od potrebnih 449.506 potpisa koje trebaju prikupiti do 23. lipnja. Međutim, izrazio je nezadovoljstvo Zakonom o referendumu prema kojemu se za raspisivanje referenduma treba osigurati podrška od 10 posto ukupnog broja birača, uključujući dijasporu.

"Kakve veze Zakon o radu ima s glasačima iz dijaspore", upitao je, ocijenivši Zakon o referendumu rigidnim. Ipak, uvjeren je da će se prvi put u povijesti uspjeti u Hrvatskoj prikupiti dovoljan broj potpisa za referendum.

Sever: Jedini zahtjev koji smo uputili Vladi je povlačenje Zakona

Nakon što se u medijima pojavila priča da će Vlada ipak prihvatiti glavne zahtjeve sindikata, predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao nam je da ne zna što Vlada pod time misli, budući da je jedini zahtjev koji su uputili Vladi povlačenje izmjena Zakona o radu.

Vlada će navodno Saboru uputiti amandmane na Zakon kojima bi točno odredili koliko dugo vrijede kolektivni ugovori te pod kojim se uvjetima mogu raskinuti. Otkazni rok kolektivnih ugovora bio bi tri mjeseca.

"Mi prekidati skupljanje potpisa nećemo. Nikad nismo poslali nikakve zahtjeve. Na sastanku smo tek dogovorili da ćemo o tome razgovarati u petak, na sastanku na koji nismo otišli zbog izjave premijerke Kosor. Naš prvi zahtjev je da se Zakon povuče, a oni su rekli da to ne mogu", ispričao je.

Sever je rekao da je Vlada možda zaista odlučila poboljšati prijedloge jer je shvatila da se "prezaletila". "Mi smo i prvi dan jasno ukazivali zašto to ne valja. Ne znam kakve izmjene predlažu jer nam ništa nisu uputili. Zaista je moguće da su se Vlada, ministar Popijač i državni tajnik Rožman, reagiravši na naše izjave u medijima, odlučili na izmjene svojih prijedloga, ali napominjem da mi nikakve zahtjeve osim povlačenja Zakona nismo napismeno uputili Vladi", rekao je.

Potpisao i Milanović

Sindikate je podržao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Svoj potpis protiv izmjene ZOR-a dao je danas na Trgu bana Jelačića te pozvao građane da i oni učine isto.

"Pozivam sve građane da izađu i daju svoj potpis za referendum jer ovo se tiče svakoga od njih, svake obitelji i zato je važno da se odazovu", rekao je novinarima podsjetivši da je potporu sindikalnoj inicijativi dao već prvoga dana te da njegov današnji potpis predstavlja samo formalnost.

"Kod ovakvih pitanja, kao što je ugrožavanje radničkih prava, čak ni nerazumno visok broj potpisa potrebnih za referendum ne predstavlja prepreku. Ali SDP ipak neće odustati od inicijative da se ta brojka smanji sa deset na pet posto", rekao je Milanović.

Šef SDP-a također je rekao da će, ukoliko Sabor izglasa izmjene Zakona o radu prije nego se o njima održi referendum, to značiti da Vlada pokazuje glupost i nerazumijevanje. "To može djelovati neko vrijeme, ali ne dugo. Nakon što preuzmemo vlast, sjest ćemo sa sindikalcima i naći najbolje rješenje", kaže Milanović.

Josipović na Pantovčaku primio Kosor

Prije nego što je popio svoju prvu kavu s građanima, Ivo Josipović jutros je na Pantovčaku primio Jadranku Kosor. Teme razgovora između predsjednika i premijerke bila su sva aktualna dnevnopolitička zbivanja, s naglaskom na vanjsku politiku.

O inicijativi sindikata za pokretanje referenduma o Zakonu o radu nije se razgovaralo, kaže predsjednik. "Zakon o radu nije najvažniji problem", smatra Josipović. "Važnije je sačuvati radna mjesta, plaće i mirovine nego se baviti kolektivnim ugovorima", izjavio je Josipović, te dodao kako svatko nosi svoj dio odgovornosti za veliku gospodarsku krizu u kojoj se Hrvatska nalazi.

Na pitanje smatra li da se referendum pretvorio u izjašnjavanje protiv Vlade, Josipović je odgovorio negativno. "Traženje referenduma je izraz nezadovoljstva trenutnom situacijom. No, to treba prihvatiti jer je referendum demokratska institucija", kazao je Josipović.

Josipovića su novinari upitali i hoće li dati svoj potpis za referendum. "To ovisi o razvoju događaja. Predsjednik bi na neki način ipak morao ostati neutralan u političkim raspravama", kaže Josipović.

Pročitajte više