Sindikati "Slobodne Dalmacije" o optužnici protiv Kutle i ostalih

PREDSJEDNIK Sindikata novinara "Slobodne Dalmacije" Toni Paštar ocijenio je danas da je optužnica protiv Miroslava Kutle i još pet osoba, zbog navodnih nezakonitosti u privatizaciji te novinske kuće, "nastavak trakavice aljkavog hrvatskog pravosuđa" te da ne očekuje da će se išta značajnije dogoditi.

"Privatizacija Slobodne Dalmacije majka je svih pretvorbenih pljački u Hrvatskoj i kako, nakon svega što se dogodilo, očekivati da će pravda biti zadovoljena", rekao je Hini Paštar.

Predsjednik Nezavisnog sindikata "Slobodne Dalmacije" Ivan Ugrin kazao je, pak, kako je "optužnica stvar hrvatskog pravosuđa te da je nema smisla komentirati".

Optužnica protiv Kutle, te bivšeg predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Ante Bušića, Tomislava Draguna, suvlasnika štedionice "Dukat", direktora Štedno-kreditne službe Slobodne Dalmacije Ivice Bočine, te direktorice i člana Nadzornog i Upravnog odbora tvrtke Kaštelanska rivijera Dubravke Vučković i Nikole Piassevolija, podignuta je nakon višegodišnje kriminalističke obrade na temelju mnogobrojnih prijava samih uposlenika, malih dioničara, Slobodne Dalmacije.

Kutle se tereti za pet kaznenih djela koja je počinio u suradnji s ostalima i to u razdoblju od 1994. do 1998. Uglavnom je riječ o zloporabama položaja i ovlasti kojima su Kutle i ostali iz "Slobodne Dalmacije" navodno izvlačili novac za svoj i račun drugih tvrtki. Novac se u Kutlinu "Globus grupu" prebacivao preko računa drugih tvrtki, a ukupna se šteta procjenjuje na oko 100 milijuna kuna.

Kutle se, prema optužnici, domogao i 24 tisuće, odnosno 12 posto dionica "Slobodne Dalmacije", vrijednih 2,4 milijuna tadašnjih njemačkih maraka koje nije platio.

Jedan od optuženih Tomislav Dragun u priopćenju upućenom Hini ustvrdio je da je lažno optužen te da je protiv zamjenice Županijskog državnog odvjetnika Marine Matušan, koja je podnijela prijavu, te protiv istražnog suca Ivana Bartulovića i suca Igora Benzona podnio kaznenu prijavu navodeći kako su djelovi optužnice koji ga terete neutemeljeni.

Optužbe je priopćenjem odbacio i optuženi bivši predsjednik Uprave "Slobodne Dalmacije" Ante Bušić nazvavši optužnicu neozbiljnom i ničim utemeljenom. Izrazio je nadu da će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, prilikom razmatranja njihova prigovora na optužnicu, postupiti u skladu sa zakonom i optužnicu odbaciti.

Pročitajte više