Sindikati Slobodne: Ne podupiremo Pavića, ali bez EPH Slobodna lagano umire

PREDSJEDNICI podružnica u Slobodnoj Dalmaciji Sindikata novinara Hrvatske i Sindikata grafičke djelatnosti Ljubica Vuko i Željko Paradžik na danas održanoj konferenciji za novinare, koju su sazvali da upozore na potrebu hitne privatizacije te novinske kuće, rekli su da ne podupiru Pavića, niti bilo koga, već pozivaju Vladu da privatizira Slobodnu jer bez ulaganja u tehnološku obnovu Slobodna je osuđena na lagano umiranje.

Sindikati novinara i grafičara apeliraju za razvoj Slobodne i ne svrstavaju se ni uz koga, a hoće li EPH ili netko drugi biti vlasnik Slobodne, odlučit će hrvatska Vlada.

Vuko je, odgovarajući naknadno na telefonski upit u izjavi za Hinu , rekla da je Pavić dao najbolju ponudu koja osigurava Slobodnoj mogućnost razvoja, a radnicima zaposlenje i bolje plaće, i ako se ne prihvati ta ponuda, onda je uistinu alternativa lagano umiranje Slododne.

Paradžik je pak govorio o vrlo lošem stanju Grafičkog odjela i dotrajaloj rotaciji. "Bez modernizacije grafičke proizvodnje i novih strojeva u tiskari, Slobodna Dalmacija sve je dalje od svojih čitatelja i dosadašnjih korisnika grafičkih usluga", rekao Paradžik.

Čelnici dvaju od tri sindikata u Slobodnoj Vuko i Paradžik upozorili su kako se obraćaju javnosti preko novinara da ne bi morali izići na ulicu i na njoj se boriti za svoja prava ili za radno mjesto. Od Slobodne živi 700 zaposlenih i nekoliko tisuća članova njihovih obitelji, a svi naši apeli već treću godinu da Vlada privatizira Slobodnu Dalmaciju, do sada su bezuspješni, rekli su.

Hrvatski fond za privatizaciju i Vlada mogu izabrati hoće li Slobodnoj Dalmaciji udahnuti novi život ili osuditi ju na nestajanje. Kako je rekla Vuko, u Splitu se s velikim nestrpljenjem očekuje hoće li Vlada izabrati najbolju ponudu ili će i ovoga puta odustati. Bez obzira na to što odluče, novinari i grafičari Slobodne Dalmacije podsjećaju Ivu Sanadera i Andriju Hebranga, kao i sve ministre u Vladi, da im nitko nije dao pravo da radnicima uskrate pravo na život. Po mišljenju Ljubice Vuko, nekim pojedincima u redakciji vjerojatno odgovara i ovakvo stanje, ali velika većina zaposlenih ne želi nikakve podjele, niti podilaženje uskim privatnim interesima, već samo bolji život za svoju kuću i sebe.

Na Vladi je da odluči hoće li novac potreban Slobodnoj Dalmaciji osigurati prodajom dionica novom vlasniku ili posegnuti za proračunskim sredstvima. Najgore što mogu učiniti je da ne učine ništa, mišljenja su sindikalci. Slobodna Dalmacija nema više vremena i hrvatska vlast tu odgovornost više ne može izbjeći, rekli su na konferenciji za novinare sindikalni čelnici te novinske kuće Ljubica Vuko i Željko Paradžik.

Pročitajte više