Sindikati traže od Vlade do 15. listopada očitovanje o svojim zahtjevima

ČELNICI triju sindikata školstva i znanosti, koji su jučer održali jednodnevni štrajk upozorenja, dali su hrvatskoj Vladi rok da se do 15. listopada očituje o pregovorima o plaći ili će u suprotnome odlučiti o novim sindikalnim akcijama.

"Rok za početak pregovora o plaćama je 15. listopada, a nakon toga ćemo ozbiljno promisliti o pritiscima i mogućem štrajku", izjavio je Vilim Ribić, predsjednik Glavnog vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, na današnjoj konferenciji za novinare.

Na upit hoće li organizirati višednevni štrajk, Ribić je odgovorio da će o tome, nakon postavljenoga roka, odlučiti sindikalna tijela.

Sindikalci provedeni štrajk drže uspješnim. Napominju, međutim, kako im se nitko iz resornoga ministarstva i Vlade nije javio.

"Najveći je problem što pregovora nema", rekao je Ribić.

Po iznesenim podatcima, u srednjim školama štrajkalo je 75 posto zaposlenika, u osnovnom školstvu 74 posto, dok je u sustavu visokoga školstva štrajkalo 75 posto zaposlenih.

Napominjući kako je 60 tisuća zaposlenika poslalo poruku javnosti i Vladi o nezadovoljstvu i potrebi za pregovorima, Ribić je istaknuo kako za Hrvatsku nije Gotovina jedini problem, niti je on jedini standard po kojemu će se ocjenjivati demokratski standardi zemlje.

"Štrajk daje obvezu da postavljene ciljeve moramo i doseći", rekao je Andrija Puljević, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tri većinska sindikata školstva i znanosti, koji su štrajk organizirali uz potporu manjinskih školskih sindikata, štrajkom su upozorili na nebrigu prema školstvu i znanosti kao i na zaostajanje plaća za 12 posto za plaćama u ostalim javnim službama.

Traže povećanje osnovice plaća za 12 posto, selektivan pristup prosvjeti te povećanje izdvajanja za školstvo na 6,5 posto BDP-a.


Pročitajte više