Sindikati: U Hrvatskoj lutriji sutra nema štrajka

SINDIKATI Hrvatske lutrije neće sutra organizirati štrajk jer su danas dogovorili s čelnicima nove Uprave da će kolektivni ugovor biti potpisan do 10. svibnja.

Republički sindikat radnika Hrvatske pošte (RSRHP) i Sindikat trgovine najavili su štrajk za sutra, 14. travnja, ako poslodavac dotad ne pristane na sklapanje kolektivnog ugovora, no nakon današnjeg postupka mirenja odgodili su štrajk do 12. svibnja, rekao je Hini predsjednik RSRHP-a Jadranko Vehar.

"Uvažavajući činjenicu da je došlo do promjene Uprave, dogovorili smo se da kolektivni ugovor treba biti sklopljen do 10. svibnja, a ako se to ne ostvari krećemo u štrajk 12. svibnja", kazao je Vehar.

U tom slučaju, kako su najavili, sindikalno organizirani radnici na dan štrajka ne bi primali uplate za lutriju, a ni radnici Hrvatske pošte iz solidarnosti ne bi obavljali uplate za igre na sreću.

Sindikati tvrde da je Hrvatska lutrija, u kojoj je zaposleno oko 1.100 radnika, jedina državna tvrtka bez kolektivnog ugovora. Nastoje ga sklopiti još od 1996. ali su sve Uprave odbijale dati podatke o poslovanju i kretanju plaća.

Sindikalci kažu da će se pregovori nastaviti 19. travnja, kada bi im Uprava Hrvatske lutrije trebala dati zatražene podatke.

RSRHP i Sindikat trgovine, koji okupljaju 60 do 70 posto zaposlenih traže prava koja već imaju zaposleni u državnim tvrtkama kao što su HEP i INA, odnosno prosječnu plaću u iznosu od 4.400 kuna, regres od 2.000 kuna, božićnicu od 1.600 kuna i dar za djecu od 600 kuna.

Pročitajte više