Sindikati upozoravaju Blaira na socijalne nemire

VELIKA BRITANIJA bi mogla doživjeti učestale štrajkove ako vlada ne riješi problem jaza između plaća radnika i rukovoditelja i ustraje na osnivanju poluprivatnih bolnica, upozorili su u ponedjeljak britanski sindikati.

"Sve dok postoji jaz između radnika i direktora to može izazvati nepotrebni socijalni sukob", upozorio je počasni predsjednik sindikalne konfederacije TUC (Trades Union Congress) Nigel de Gruchy na otvorenju 135. kongresa u Brightonu koji traje do četvrtka.

On drži da su priče poslodavaca o fleksibilnosti "kamuflaža i okrutni eufemizam" kako bi se prikrila sniženja plaća i povećana "nesigurnost rada za tisuće radnika koji su pomogli u izgradnji poduzeća tijekom godina".

Nasuprot tome, rukovoditelji poduzeća dobivaju "zlatne padobrane" kada napuštaju svoje dužnosti, i to je jedna od tema koja najviše ljuti britanske sindikaliste.

Sindikati također osuđuju privatizaciju javnih službi i posebice se protive reformi zdravstva (NHS).

"Mnogi su zbunjeni dogmatskim inzistiranjem vlade Tonya Blaira koji govori da je privatizacija vitalna za reformu i poboljšanje javnih službi", dodao je de Gruchy.

Pročitajte više