Sindikati zajedno slave praznik rada u maksimiru, prosvjeda neće biti

Sindikati će i ove godine zajednički obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, u zagrebačkom parku Maksimiru, ali bez prosvjedne povorke s glavnoga trga, najavljeno je danas na konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

"Neće biti kretanja kolone s Trga bana Jelačića kao što je bilo lani, dijelom zbog produženog vikenda i manjeg broja sudionika prosvjeda, a dijelom zbog nedovršenih pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR)", rekao je glavni zagrebački povjerenik SSSH-a Damir Gašparović.

Napomenuo je da prvosvibanjski skup ne može biti ni prosvjedni niti svečarski, s obzirom na neizvjestan rezultat pregovora o izmjenama ZOR-a i budućoj razini radničkih prava.

Uz SSSH proslavu organiziraju Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata, Matica sindikata javnih službi i nova sindikalna središnjica Sindikat usluga-UNICRO, dok će Udruga radničkih sindikata Hrvatske odluku o priključenju donijeti sutra.

Sindikalni čelnici odlučili su na proslavu pozvati predsjednike Republike, Vlade i Sabora, a pozvani će odlučiti žele li se obratiti radnicima na skupu.

Prošle godine sindikalci nisu pozvali nikoga od političara, tako da se u Maksimiru pojavio samo predsjednik Republike Stjepan Mesić, ali u privatnom posjetu.

Zabavni program u Maksimiru trajat će od 11 do 18,30 sati, a oko podne će se okupljenima obratiti čelnici sindikalnih središnjica. Podijelit će se oko 8.000 porcija tradicionalnog prvosvibanjskog graha.

Sindikalci nisu ni ove godine odustali od obilježavanja Praznika rada u maksimirskom parku, unatoč protivljenju Javne ustanove "Maksimir" koja je izračunala da su samo na prošlogodišnjoj proslavi posjetitelji izgazili travu u vrijednosti 37.000 kuna.

Radi čuvanja trave odlučili su ove godine program organizirati na velikoj pozornici, a podjelu graha na maloj, pored ulaza u park.

Ukupni troškovi proslave iznosit će oko 210.000 kuna, a zagrebačko Gradsko poglavarstvo dodijelilo je u tu svrhu 50.000 kuna SSSH-u te po 30.000 kuna ostalim središnjicama.

SSSH je najavio proslave Praznika rada i u Splitu, Osijeku, Karlovcu, Rijeci i drugim gradovima.

Pročitajte više