Singapurski BDP rastao je 2021. godine najbrže u posljednjem desetljeću

Foto: Shutterstock

GOSPODARSKI oporavak Singapura ubrzao se u posljednja tri mjeseca 2021. godine zahvaljujući ublažavanju pandemijskih restrikcija i snažnom porastu proizvodnje, što je dovelo do najbržeg cjelogodišnjeg gospodarskog rasta u više od desetljeća.

Bruto domaći proizvod povećao se za 2.6% na sezonski prilagođenoj osnovi u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju procjene Ministarstva trgovine i industrije, nadmašivši prosječnu prognozu od 2.1% u Bloombergovoj anketi među ekonomistima.

Porast u posljednjem tromjesečju pomogao je potaknuti rast u cijeloj godini na 7.2%, najviše od 2010. godine, nakon smanjenja od 5.4% u 2020. Ekonomisti su predvidjeli rast od 7.1%, dok je Ministarstvo trgovine i industrije u studenom objavilo da očekuje oko 7%.

"Singapur je čvrsto na putu oporavka"

"Singapur je čvrsto na putu oporavka s proizvodnim i uslužnim sektorima koji pokreću rast. Glavni poticaj koji će nastaviti pokretati gospodarski oporavak i rast Singapura bit će usluge, jer visoka stopa procijepljenost omogućuje vladi dalje ublažavanje mjera", rekao je Irvin Seah, viši ekonomist u DBS Banku.

Singapurski dolar istodobno je oslabio za 0.1% na 1.3501 za američki dolar, poništivši prethodne dobitke nakon objave podataka. Nakon oporavka od najgore faze pandemije, brzo širenje omikronskog soja i gospodarsko usporavanje u Kini, najvećem trgovinskom partneru Singapura, sada ponovno nose rizike za ovaj grad-državu, koji se uvelike oslanja na globalnu trgovinu.

"Gospodarstvo će vjerojatno nadmašiti ostatak jugoistočne Azije"

Ipak, čini se da se Singapur drži svog puta postupnog ponovnog otvaranja, a premijer Lee Hsien Loong je u petak u novogodišnjoj poruci rekao da je umjereno optimističan u suočavanju s omikronom. Singapur očekuje rast od 3% do 5% ove godine, naglasio je Lee.

"Čak i ako novi valovi infekcija prisile vladu da ponovno pooštri mjere socijalnog distanciranja, široka pokrivenost cijepljenjem trebala bi smanjiti potrebu za strogim ograničenjima. Gospodarstvo će vjerojatno nadmašiti ostatak jugoistočne Azije unatoč zaostajanju u oporavku Sjeverne Azije", napisao je ekonomist Barclaysa Brian Tan.

Snažan oporavak, zajedno s rastućim potrošačkim cijenama, pojačao je očekivanja da će Monetarna uprava Singapura dodatno pooštriti politiku na svom sastanku u travnju, smatraju  analitičari Barclaysa i Goldman Sachs Groupa.

Gospodarstvo je u posljednjem tromjesečju poraslo za 5.9 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, također je priopćilo Ministarstvo trgovine i industrije u ponedjeljak, u usporedbi s prosječnom procjenom od 5.1 posto u Bloombergovom istraživanju.

Najveći rast od 2010. godine

Singapur je u ponedjeljak zabilježio preliminarni rast cijena kuća od 5% u četvrtom tromjesečju, što je najveći rast od 2010. godine. Vlada je u prosincu provela paket mjera za usporavanje tržišta nekretnina, uključujući povećanje državnih pristojbi i pooštravanje kreditnih uvjeta.

Premijer Lee Hsien Loong rekao je da vidi potrebu za povećanjem poreza na promet. Vlada je donijela plan povećanja poreza na promet roba i usluge za 2 postotna boda na 9% od 2022. do 2025. godine.

Pročitajte više