Siniša Kovačić i treći put na sudu izgubio od Indexa

Foto: FaH, Index

BIVŠEM šefu HRT-a, Siniši Kovačiću, Vrhovni sud odbio je reviziju presude u postupku u kojem je izgubio od Ilka Ćimića, novinara portala Index.hr, na Općinskom i Županijskom sudu. Naime, Kovačić, danas glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, tužio je novinara Ilka Ćimića zbog članka u kojem se problematizirala zakonitosti rada i poslovanja HRT-a, za vrijeme dok je bio v.d. ravnatelja na Prisavlju.

>> Nakon najveće korupcijske afere na HTV-u sve ostaje po starom: Sve su to zlonamjerne interpretacije

Kovačić je tvrdio da u njegovo vrijeme nije bilo "najveće korupcijske afere", da je oklevetan te je tražio i 40 tisuća kuna odštete. Tvrdio je kako je naše pisanje zapravo "zlonamjerna interpretacija pojedinih dokumenata s ciljem diskreditacije". 

Prvo ga je odbio Općinski sud te dao za pravo Indexu. 

Prvostupanjski sud je u obrazloženju presude naveo kako je Index potpuno opravdano pisao o ovoj temi. Kovačić se žalio na tu presudu Županijskom sudu, no i taj sud dao nam je za pravo i odbio Kovačića. Na kraju je šef Hrvatske katoličke mreže od Vrhovnog suda zatražio reviziju cjelokupnog postupka, no odbijen je i na tom sudu. Vrhovni sud nije našao utemeljenja u zahtjevu za obnovu postupka. Prema odluci suda, imali smo pravo o tome pisati kao o korupcijskoj aferi. 

Izvansudske nagodbe i ugovori s producentima

Podsjetimo, pisali smo o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu, koji je otkrio niz nepravilnosti u poslovanju HTV-a za vrijeme mandata privremenih upravitelja Siniše Kovačića i Blage Markote. Ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv te potpuno netransparentno. Među njima je i onaj bivšeg savjetnika za medije HDZ-a Miljenka Manjkasa.

Nadzor je otkrio i 25 izvansudskih nagodbi koje su se sklapale a da prethodno u tim predmetima nije održana ili dovršena glavna rasprava te bez da su u većini slučajeva pribavljena odgovarajuća pravna mišljenja. Jedna od nagodbi bila je i za Mislava Stipića, teška 85 tisuća kuna, za "diskriminaciju po političkoj osnovi". Stipić je danas ravnatelj Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a i u središtu afere zbog seksualnog uznemiravanja.

Neke od tih nagodbi Kovačić je potpisao posljednjeg dana svog mandata, i to bez znanja Nadzornog odbora, a, čini se, i pravne službe HRT-a.

Otkriven je i sporni ugovor s Antunom Vrdoljakom te su napokon razjašnjene sve nedoumice oko sporne nabave serije Grička vještica. Izvješće je pokazalo da se prošle godine sustavno radilo ne samo na štetu javne televizije nego i pretplatnika. HDZ je napravio sve da Izvješće degradira pa su tako ekspresno prije ljetne saborske stanke u žurnom postupku smijenjeni članovi Nadzornog odbora koji su i ukazali na nepravilnosti u radu HRT-a.

Pročitajte više