Sinj: Potpora branitelja hrvatskim generalima - haškim optuženicima

UDRUGA hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Cetinskog kraja, koja je prije dvije godine proglasila generala Mirka Norca svojim počasnim predsjednikom, donijela je odluku o proglašenju počasnim članovima te udruge generala i haških optuženika Ivana Čermaka, Mladena Markača, Rahima Ademija i Ante Gotovine.

O toj je odluci novinare danas na konferenciji za novinare u Sinju obavijestio predsjednik udruge Ante Smoljo, naglasivši kako hrvatska vlast nije smjela dopustiti da se sudi hrvatskim braniteljima.

Smoljo je također kazao kako zna tko je postavljao plakate sa slikom Mirka Norca, ali to ne želi reći.

Plakati s likom Mirka Norca u generalskoj odori s natpisom "Kriv je što je obranio Hrvatsku" proteklog su se vikenda, kako su objavili mediji, pojavili na frekventnim mjestima u mnogim gradovima. Osoblje jednog od zagrebačkih kafića reklo je da su plakat dobili od nekog iz HVIDR-e, no predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Jospi Đekić izjavio je, prenose mediji, da HVIDR-a za to nema novca.

Konferenciji za novinare u Sinju prisustvovao je i Neven Vučković, dopredsjednik HVIDR-e Županije splitsko-dalmatinske. On je izjavio kako HVIDR-a podržava postavljanje plakata sa slikom Mirka Norca i osuđuje uništavanje tih plakata, čega ima i u Sinju, kao krajnje sramotan čin.

Ako Mirko Norac bude pravomoćno osuđen makar i jedan dan, smatrat ćemo to osudom svih branitelja Domovinskog rata, naglasili su Smoljo i Vučković danas u Sinju.

Norac, prošle godine nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Rijeci na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina prema civilima, u pritvoru je od veljače 2001. Vrhovni je sud prošloga tjedna završio žalbeni postupak i očekuje se njegova konačna odluka o pravomoćnosti presude. Haški je sud Norca optužio za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava tijekom operacije Medački džep u rujnu 1993. godine nad srpskim stanovništvom, a ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je da Haško tužiteljstvo treba donijeti odluku o spajanju suđenja generalima Norcu i Ademiju, a zatim predložiti Haškom sudu da se njima sudi u Hrvatskoj.




Pročitajte više