Sinjski piroman: Bog mi je rekao da zapalim šumu

55-GODIŠNJI Jakov Penava, sinjski piroman koji je u nedjelju izazvao požar kod mjesta Sitno Donje, danas je sucu Istražnog centra Županijskog suda u Splitu kazao kako je požar zapalio zato jer "mu je Bog tako rekao".

"Kad sam prolazio kraj Sitnoga Gornjeg vidio sam zapušteni teren sa suhom travom koji nitko ne održava. Tada mi je Bog rekao, Jakove, zapali to!, I ja sam zapalio" - ispričao je istražnom sucu.

Penava je danas uz kaznenu prijavu priveden zbog sumnje da je izazvao ukupno sedam požara koje je zapalio u proteklih mjesec dana. Policija je u njegovom "citroenu BX" pronašla dva upaljača i kantu s benzinom za koje se sumnja da su mu poslužile za izazivanje požara.

Tereti ga se da je šest požara izazvao na području Žrnovnice i Sitnoga Gornjeg. Sumnja se da je najveći požar zapalio na planini Vaganj u BiH odakle se požar proširio u Hrvatsku.

Penava je priznao tek potpaljivanje požara kod Sitnoga Gornjeg nakon kojeg ga je uhitila policija. Zanimljivo da je, nakon što su vatrogasci uspjeli ugasiti požar, Penavu policija dovezla na mjesto zgarišta gdje je ranije izazvao požar, na što je on kazao kako izgorjelo područje izgleda "puno bolje".

" Država je kriva, ne pazi na te terene, a meni naplate porez kad popijem čašu vode" - kazao je Penava.

I.K.

Pročitajte više