Sinjski ročnici jedu hranu kojoj je istekao rok trajanja

ROČNIM vojnicima, koji vojni rok služe u Središtu za obuku pješaštva Sinj, za obroke se nudi hrana kojoj je istekao rok trajanja. U vojarni je potvrđeno da je to praksa, a ne puki slučaj, a što potvrđuje i priopćenje MORH-a u kojem stoji da je nakon analize donijeto rješenje o produljenju roka trajanja te da je hrana ispravna za konzumaciju.

Konkretno riječ je o krem namazu koji je vojnicima na obuci u vojarni Kula podijeljen u više navrata, a na čijoj je ambalaži označen rok trajanja koji je već istekao. Uz rok trajnosti na namazima postoji još jedan rok do kada se namaz može koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje.

Vojnicima koji su se požalili Slobodnoj Dalmaciji, u vojarni je rečeno da je produženje roka upotrebe normalno.

Da je tomu tako, potvrđuje i priopćenje MORH-a u kojem stoji da je za dvojbene proizvode ovlašteni vojni veterinarski inspektor donio rješenje o produljenju roka uporabe te da je hrana s istekom roka trajanja podvrgnuta dodatnoj analizi Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba koji je utvrdio da su proizvodi ispravni za konzumaciju.

Hrana kakva se dijeli ročnim vojnicima ni u kojem slučaju ne bi smjela na police trgovina. Naime, prema važećim zakonima ona se tretira kao neispravna i njeno stavljanje u trgovine je zakonski prekršaj, posebno ako se radi o proizvodima koji sadrže komponente mlijeka ili kakaa.

R.I.
Foto: MORH

Pročitajte više