Širi se istraga najveće afere Europskog parlamenta. Ljevičarka na meti istražitelja

Foto: Profimedia/EPA

Policija je proširila istragu o optužbama za korupciju u Europskom parlamentu te je prvi put razgovarala s belgijskom socijalističkom europarlamentarkom Mariom Arenom u svojstvu osumnjičenice, javlja Politico pozivajući se na glasnogovornika federalnog tužitelja Erica Van Duysea. Istraga traje već godinu dana.

Njezino ime se mjesecima povezivalo s drugim osumnjičenicima umiješanima u navodni korupcijski lanac u golemoj aferi nazvanoj Qatargate, ali mogućnost da je i ona osobno upletena u aferu zasad je bila misterij. Belgijska zastupnica od početka je odlučno poricala da je počinila bilo kakvo kazneno djelo.

Policija je dosad nije ispitala, ali je prikupljala podatke o njezinim vezama s Pierom Antoniom Panzerijem, bivšim zastupnikom u Europskom parlamentu koji je sklopio nagodbu s tužiteljima i priznao da je uzimao novac iz Katara, Maroka i Mauritanije u zamjenu za političke usluge u Parlamentu EU.

Ni Arena ni njezin odvjetnik nisu danas komentirali činjenicu da je postala osumnjičenica.

"Ako si ti u igri, ja ću dobiti više novca"

"Nemojte sami sebe izbaciti iz igre", rekao je Panzeri Areni u kolovozu 2022. tijekom ručka u sada zatvorenoj pizzeriji Salvarino u Bruxellesu, stoji u policijskim dosjeima u koje je Politico imao uvid. "Jer ako si ti u igri, onda ću ja dobiti više novca", rekao joj je.

Policija je pretresla Arenine nekretnine u Bruxellesu prošlog ljeta u nazočnosti predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, pronašavši veliku svotu novca u stanu jednog od njezinih sinova. Politico navodi da to otkriće nije izravno povezano s istragom Qatargatea.

Arena je članica frakcije socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu i belgijske Socijalističke stranke. Neimenovani europski dužnosnik rekao je za Politico da belgijske vlasti zasad nisu tražile da joj se ukine imunitet. Bez tog koraka ona ne može biti uhićena.

Protiv troje zastupnika Europskog parlamenta, Eve Kaili, Andree Cozzolino i Marca Tarabella, podignute su preliminarne optužnice u sklopu istrage. Odvjetnici osumnjičenih tvrde da je u načinu na koji su belgijske vlasti provele istragu bilo ozbiljnih problema.

Parlamentarna frakcija S&D danas je za Politico tek kratko poručila da "ne komentira istrage koje su u tijeku".

Pročitajte više