Širi se lažna slika SDSS-ove zastupnice, žele je prikazati kao četnikušu

Foto: Facebook

DRUŠTVENIM mrežama se od utorka, 4. kolovoza širi dezinformacija usmjerena protiv saborske zastupnice srpske nacionalne manjine Anje Šimprage, piše Faktograf.

Riječ je o montaži kojom se Šimpragu neutemeljeno pokušava prikazati kao srpsku nacionalistkinju, ističe Faktograf koji je objavio tekst u kojem istu fotografiju naziva neautentičnom, odnosno montažom te to dokazuje.

Šimpragu se pokušava prikazati nacionalistkinjom

Dodaju da se na fotografiji vidi djevojka u crvenoj majici, sa šubarom na glavi, u društvu više djevojaka i mladića. Nekoliko djevojaka s fotografije na glavama nosi kape za koje se čini da su ukrašene četničkim obilježjima.

Faktograf piše da se fotografija prvi put pojavila u članku portala Hop 4. kolovoza 2020. godine, pozivajući se na Googleov alat za pretragu fotografija. U tekstu na portalu Hop fotografija nije popraćena nikakvim opisom, tj. ne piše tko je na njoj. 

No društvenim mrežama ubrzo se proširila dezinformacija da je na fotografiji SDSS-ova saborska zastupnica Anja Šimpraga. 

Govor Anje Šimprage u saboru

Šimpraga je u fokus javnosti dospjela svojim nedavnim saborskim govorom, u kojem je govorila o vlastitom iskustvu izbjeglištva iz Hrvatske za vrijeme Oluje te pozvala na izgradnju pomirenja i zajedničke budućnosti između Hrvata i Srba. 

Faktograf je kontaktirao Šimpragu da bi je pitao je li na fotografiji doista ona. Zamolili su je i da im pošalje nekoliko svojih fotki iz mladosti kako bi je usporedili s djevojkom sa sporne fotografije. 

"Na fotografiji o kojoj je riječ izričito tvrdim da nema veze sa mnom što je i vidljivo", izjavila je Šimpraga za Faktograf.

To je ilustrirala sljedećim fotografijama, temeljem kojih je doista vidljivo da osoba na fotografiji nije novoizabrana saborska zastupnica srpske nacionalne manjine.

Pročitajte više