Širi se skandal s prisiljavanjem učenika na vjerske rituale: "Zaštitite djecu!"

Foto: OŠ Tituš Brezovački

NAKON što je Index za vikend objavio kako jedna zagrebačka škola prisiljava učenike, pa i one koji ne idu na vjeronauk, da sudjeluju u vjerskom ritualu, javili su nam se roditelji djece iz niza drugih škola. 

>> Zagrebačke učenike koji ne idu na vjeronauk prisilili na vjerski ritual

Podsjetimo, Index je jučer objavio priču o tome kako su učenici zagrebačke Osnovne škole Tituš Brezovački, bez obzira na to idu li na vjeronauk ili ne, bili prisiljeni sudjelovati u blagoslovu kruha koji je predvodio katolički svećenik.

Da stvar bude još gora, roditelji djece uopće nisu bili obaviješteni o tome ili su o tome obaviješteni na bizaran način - porukom u informativki djeteta koju je ostavila vjeroučiteljica (iako se radi o djeci koja uopće ne idu na vjeronauk). Naime, iako je vjeronauk nominalno izborni predmet, a Hrvatska je isto tako nominalno sekularna država, djeca nisu imala izbora i morala su sudjelovati u vjerskom obredu - blagoslovu kruha i molitvi.

"Moje dijete sa sedam godina zaspalo je s mišlju da će me Bog ubiti i da bi sve bilo u redu da sam je upisala na vjeronauk" 

Majka jedne učenice te škole koja ne ide na vjeronauk redakciji Indexa prepričala je strašno iskustvo tog dana kad je njezina kći bila prisiljena sudjelovati u vjerskom ritualu u svojoj školi.

"Navečer istog dana moja me sedmogodišnja curica moli da legnem pored nje. Grli me oko vrata i govori: 'Mama, ne želim da umreš'. Kad sam je pitala zašto tako govori i zašto misli da ću umrijeti, odgovorila mi je da će me ubiti Bog i da sam je ipak trebala upisati na vjeronauk. Naime, na Danima kruha u OŠ Tituš Brezovački, djeca su okupljena i organizirana je molitva. Moja curica nije znala što da radi pa se, citiram, 'sakrila ispod stola'", rekla nam je majka učenice škole Tituša Brezovačkog.

"Za to vrijeme druga su je djeca kritizirala da je zločesta i da će je Bog kazniti jer se to ne radi za vrijeme molitve. Jedna od tih kazni je da će joj Bog ubiti mamu. Moje je dijete sa sedam godina zaspalo s mišlju da ću umrijeti, da će me Bog kazniti i da bi sve bilo u redu samo da sam je upisala na vjeronauk", rekla nam je očajna majka.

Nakon što smo objavili ovu priču, počeli su nam se javljati roditelji iz raznih zagrebačkih škola koji tvrde da se to događa već godinama.

Djeci koja ne idu na vjeronauk vjeroučiteljica napisala da moraju donijeti kruh za blagoslov

Prema informacijama koje smo dobili, ista stvar se dogodila i u zagrebačkoj osnovnoj školi Gustav Matoš.

"Isto se dogodilo i u OŠ Antun Gustav Matoš u Zagrebu, gdje su djeca koja ne idu na vjeronauk, a koja su u manjini, bila prisiljena sudjelovati u 'blagoslovu kruha' i molitvi. Molitva u školi! Moje dijete ide u prvi razred gdje njih troje od ukupno 18 ne ide na vjeronauk, poruku da treba donijeti kruh za blagoslov u njegovoj je informativci ostavila vjeroučiteljica iako ne ide na vjeronauk! Bio je primoran sudjelovati molitvi. Zar ne bi škola trebala zaštiti moje dijete od nasilnika, katoličkih nasilnika", rekao nam je jedan roditelj.

"Pitala sam dijete kako se osjećalo, dijete mi je odgovorilo - glupo"

Identična stvar dogodila se i u osnovnoj školi Cvjetno naselje, baš kao i u osnovnoj školi Ivo Andrić u novozagrebačkom naselju Sopot.

"Roditelji su unaprijed obaviješteni samo da treba poslati kruh u školu i da će biti priredba, a tek naknadno od djece saznajemo da je priredba zapravo bila blagoslov kruha - da je bio svećenik i da su se djeca molila. Pitala sam svoje dijete kako se osjećalo pri molitvi budući da se ne zna moliti, i dijete mi je odgovorilo - glupo. Napominjem da je riječ o školi u kojoj ima razreda u kojima polovina djece ne ide na vjeronauk", rekla nam je majka jedne učenice.

Iako je pravobraniteljica za djecu svojevremeno preporučila da se svi vjerski sadržaji u školi moraju organizirati na satu vjeronauka, ta preporuka se očito ne poštuje, pa se tako djeca koja ne idu na vjeronauk prisiljavaju na sudjelovanje u vjerskim obredima.

"Sva djeca su bila nazočna obredu bez izdvajanja onih koji ne pohađaju vjeronauk"

"Dobili smo obavijest da će se obilježiti Dan kruha te su na taj dan djeca donijela u školu vlastite proizvode. Sva su djeca bila nazočna obredu bez izdvajanja onih koji ne pohađaju vjeronauk", napisao je jedan roditelj čije dijete ide u OŠ Ivo Andrić.

O ovome smo jučer poslali upit u Ministarstvo obrazovanja, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više